Rene Jorgensen

Saar er sart - Egon Müllers Scharzhofberger i nærbillede

Rene Jorgensen
Saar er sart - Egon Müllers Scharzhofberger i nærbillede

Vinen er uvirkelig. Den står dog, ganske fysisk, om end flydende der foran mig og gør grin med strukturel vinkonservatisme, som siger at vinens kraft kommer af muskler, tørstof, alkohol, voldsomme armbevægelser. Alle banale kraftfuldhedsparametre kan kastes bort. Vinen, ja vinene, er selvudslettende og alligevel pågående... som en damptromle af ædelgasser. Scharzhofberg, godt 28 ha svagt konveks steilhange, helt uden romantiske vandveje ved foden (jo der er et lille undseligt vandløb) og selvom en strabadserende topbestigning tvinger dig opad med op mod 60 % hældning, er bjerget egentlig ikke dramatisk. Scharzhofberg vender mod syd – fornuftigt her i det kolde, vindhærgede Saar, hvor markerne typisk ligger 50-100 meter højere end mosel-markerne nordøst for Trier og op mod Koblenz. Scharzhofberg fylder faktisk for meget. Inderkredsen sværger til de oprindelige 18 ha inde mod øst, godt oppe ad dalen lidt ovenfor Wiltingen. Jorden smuldrer her, af skifer, humus er praktisk taget ikke eksisterende og ved skråningens fod ligger Egon Müller den Fjerdes lille gods, hvor spontangæringen bobler lystigt i gamle træfade.

scharzhofnotat.JPG

En Scharzhofberger-smagning aftvinger millimeterpræcis definition af syren. Eller leg med ord og syreassociationer. Egon Müllers Scharzhofberger har nervøs, dirrende, skælvende, gåsehudsskabende og inciterende syre.

2016 Kabinett lægger ud med en prut, en ærlig og redelig fjert fra kombination af stærkt reduktiv vinmageri, sulfitering og komplekse gærmyriader i folkedans under gæringen. Pære og diesel, typisk allerede, fjerlet, florlet, udtalt karse og englevinger. 2015 Kabinett er til gengæld en stenhuggerbukselomme, støvet, lummer, diskret i sin diesel, mens syren er komplet svævende, sur-sød. 2014 Kabinett er endnu mere stenet og cementagtig, regn og dug på skifer, røg og pære, tydeligt mindre sukker og som sådan mere markant syre, selvom 2015eren sandsynligvis numerisk har højere syre. 2013 Kabinett er så den første lukkede kabinett. Müllers Scharzhofberger plejer ellers at være teenagetvær, men ’13eren er den første af slagsen. Dæmpet og lukket, mut og indadvendt, nærmest vrissen med surt æble og saar-typisk voks. Provokerende underspillet og mineraliteten gør den dræbende intens.

spatlese.JPG

2012 Spätlese er fuld af bivoks, grøn at se på, men klassisk som marengs med fjert på. Tydelig bærmekontakt har givet toast i eftersmagen, peanuts, anis og fennikel, bergamot og godt gemt sødme. 2011 Spätlese må simpelthen have haft botrytis, i hvert fald nogle af druerne. Pomelomarmalade, gammeldags sauternes a la Château Gilette, dieselodør, pollen og bivoks og skræmmende sødme, der holdes fint i skak af ”cutting edge-syre”. 2010 Spätlese er 11eren vendt på hovedet. Afpillet i sammenligning. Lime, citronolie, borestøv, jord og jordslået pære, rådden frugtskål, fordærv som i en toskansk skinketørrerum. Kulsyre prikker, syre prikke, abrikosmarmelade bøffer det hele lidt op, koncentrationen er mere banal, enkel, simpel.

2009 Auslese er ældet med udtalt diesel til følge, lindehonning, citronhonning, lemoncurd og røget som en østers ville være røget, lynhurtigt og nænsomt. Fermenteret lime og igen er det som om sødmen glemmes. At drikke benzintank, Scharzhofberger Tankstelle. 2008 Auslese lugter igen som Château Gilette, gammeldags sauternes uden nyt egetræ og laaaaang bærmekontakt. Abrikosmarmelade, pærekompot, men ingen røg og diesel, virker aromatisk nærmest tør og eftersmagen har interessant præg af skindkontakt, selvom det sandsynligvis ikke er det, der er tale om. 2007 Auslese Versteigerung overgår min vildeste forventning til afslutningsvin. 7,5 % heftighed, hvordan er det muligt?! En hvid dværg, altså den astronomiske af slagsen, eksplosiv, energisk, energiholdig, energiskabende, livgivende. Citron, champagne, oxidative antydede cognac-elementer, gærcelleskabte forbindelse af aspargessuppe, ristet brioche, tørret kød, sandeltræ, bergamotolie, lindehonning, Chartreuse-essens med medicin, sportsdrik og Krug-power. Eftersmagen er evigheden selv, kontrapunktisk, salt, syrlig og sød – og luftig.  

ausles.JPG