Rene Jorgensen

Er Alsace-riesling mere rigtig riesling end...

Rene Jorgensen
Er Alsace-riesling mere rigtig riesling end...

Forleden var der masterclass med Stephan Reinhardt fra www.robertparker.com om rieslings udtryk i to forskellige verdensopfattelser, men fra samme jordbundsforhold. Tyskland mod Alsace. Det vækkede en lettere hengemt kærlighed til Vogesernes østside, som en god vinven for nyligt havde pirket til med serveringen af Hugels Schoelhammer fra Schoenenbourg. 

Trimbach! Hovmod står for fald, men gør det noget? Overhovedet ikke. Det giver mening at et af rieslings fremmeste ambassadehuse endelig slipper egne pålagte dogmer og lancerer grand cru. Clos Ste. Hune har for de fleste altid været kendt som en slags uerkendt grand cru i sig selv, placeret solidt som den er, midt i Rosacker, men Cuvée Frederic Emile har også været ”grand cru” selvom den altid har været sammenstukket af to parceller i henholdsvis Geisberg og Osterberg ved Ribeauvillé. For fem år siden købte Trimbach et frimærke i Schlossberg og bedyrede dens snarlige soloaftapning med marknavn på etiketten og fuld bravala på grand cru og efter påvirkning fra nonnerne og muligvis unge Anne Trimbachs mere marketingorienterede tankegang vinificerede farmand Pierre også Geisberg for sig og sende den på markedet. De 2,66 ha i Geisbergs samlede 8,5 ha som tilhører Couvent de Ribeauvillé, længe lejet ud til Trimbach, så nonnerne gerne vinificeret for sig og sådan blev det. 2009 kom først og så 2011 - den aktuelle. Parcellen er terrasseret på et af markens stejleste steder. Jeg jubler!

Geisberg er direkte sydvendt mergel/sandsten med højt indhold af det såkaldte ”muschelkalk” som både Trimbach og en del andre producenter ofte fremhæver som vejen til mineralitet. På de relativt varme og tørre skråninger i Alsace er der (normalt) brug for basisk og kølig jordbund for at forsinke modningen, mens syren bevares forbilledligt.

Geisberg (fra vinsalsace.com)

Geisberg (fra vinsalsace.com)

Schlossberg (fra vinsalsace.com)

Schlossberg (fra vinsalsace.com)

Geisberg er grapebitter, stærkt kalket og diskret ældet med antydning af den første diesel. 14,5 % alkohol fornemmes egentlig ikke og den er salt som Kims kartoffelchips eller Salte Fisk fra Katjes for der er anis eller lakridsrod i eftersmagen. Fremragende.

Trimbachs 2 ha. i Schlossberg ved Kaysersberg og Kientzheim, ligger tæt på borgruinen op mod Kaysersberg og lige under skoven mod nord. Markens 80 ha giver problemer når det kommer til præcis jordbundsdefinition, men Schlossberg er kendt for sin granit og let sure jordbund, mellem 6,5 og 6,9 i pH-værdi. Marken hælder stærkt, sydvendt og er de fleste steder terrasseret. Sammenlignet med Geisbergs ranke og adelige statur er Schlossberg i 2014 på grænsen til diskret sødlig – jeg vover pelsen og siger ”næsten” liflig. Røget rieslingnæse, nærmest rheingausk limeduft, hvor sødmen næsten får tænderne til at løbe i vand før væsken overhovedet har ramt smagsløgene… og så viser den sig at være tør! Den får baghjul af Geisberg i øjeblikket, men det vil muligvis ændre sig de kommende årgange. Jeg tror nok jeg glæder mig til 2015!

Clos Ste. Hune fra den lille muromkransede parcel, i den østlige side af Rosacker, lige nedenfor landevejen mellem Hunawihr og Ribeauvillé, har ikke sin bedste årgang i 2011. Vi har større ting i vente fra 2014 og ikke mindst 2015, men selv i 2011 kan den ikke skjule sin utrolige syre, en nål eller en skalpel, stammende fra oldgammel havbund, 245 mio år gammel muschelkalk med relativt store sandkorn i, der skaber luftighed og iltning til rødderne. Det utrolige er at Clos Ste. Hune ikke er særligt givende, den er sjældent umiddelbar, men smagens brændende montrachetagtige ild er imponerende og den slutter altid mellem dirrende syre og karsk salt, mellem lime og hjortetakssalt. I modsætning til hvad jeg har troet (og fornemmet) er det ikke altid Clos Ste. Hune udgæres. Til gengæld gennemgår den aldrig malo og den ser aldrig træ. En kættersk tanke: gad vide hvordan den ville være efter en tur på store træfade?!

Rosacker (fra vinsalsace.com)

Rosacker (fra vinsalsace.com)