Rene Jorgensen

Gavin Chanin - the new California

Rene Jorgensen
Gavin Chanin - the new California

Der er stadig en usikkerhed i ansigtet på Gavin Chanin. En beskedenhed, som slet ikke er falsk, men virker ærlig og det mest spøjse er faktisk at han slet ikke har grund til beskedenhed. Han har været med til at revolutionere opfattelsen af californisk chardonnay og hans pinot noirs er også deroppe... deroppe hvor Domaine de la Côte, Littorai, Peay og den nye skole fylder. Han lærte sin metier af Jim Clendenen hos Au Bon Climat. Chanin var ægte "cellar rat" i mange år, begyndte hos Au Bon Climat som 17 årig, før han i 2007 turde realisere sin egen version og fortolkning af de to bourgognedruer. Au Bon Climats stil inspirerede Gavin Chanin, trodsigt i en tid hvor de "tilbageholdte", den gamle 80er-garde med Clendenen, Bob Lindquist fra Qupé og ikke mindst Adam Tolmack fra Ojai var gået komplet af mode. De lærte hvad bourgogne var, on spot, under vingerne af Becky Wasserman - den efterhånden berømmede hovedårsag til at Bourgognes mikroproducenter, en efter en, blev opdaget og katapulteret til først amerikansk berømmelse og så global tilbage omkring 1980.

Gavin Chanin lagde ud med gamle vinstokke. "Jeg VILLLE lave vin fra gamle vinmarker fra starten og købte druer fra Los Alamos og Bien Nacidos stokke, plantet i begyndelsen af 70erne". Og han er ikke bange for at erklære sin kærlighed til kalksten. "Vi har fremragende klima til bourgognedruerne i Santa Barbara, men jordbunden gør forskellen og jeg kan ikke forklare det, men kalksten er der ikke meget af i hele staten, og lige præcis der hvor den findes, under forudsætning af det rigtige klima, bliver pinot noir og chardonnay bare særlig". 

Chanin2.JPG.png

Hans blik bliver fast når talen falder på jordbundsbetydning. Jeg vælger at tro ham. Helt galt er det jo ikke med kalkstenen og de to druer. Og så har han en anden kæphest. Kunstvanding. Andre mere kynisk videnskabelige producenter vil sige at kunstvanding anvendt korrekt hverken er godt eller skidt, men Gavin Chanin er på det hold, der mener at kunstvanding, hvis den er tilgængelig, har tendens til at blive overgjort. Det er simpelthen for oplagt at vande ved det mindste tegn på vandmangel. 

Gavin Chanins vine har en luftighed meget få californiere kan følge. Alkoholen er "europæisk", fadmængden moderat, mens frugten er liflig, æterisk og indrammet af solid syre/tannin. Blandt chardonnayerne er Sanford & Benedict, Santa Rita Hills' første berømte vinmark, flere trin op i forhold til Los Alamos og Bien Nacido, der allerede har placeret sig et kæmpe stykke over banal almindelighed. Sanford & Benedict har "chert-soil", smuldret forstenet plankton, forvitret og splintret til småstykker i relativt leret jord. Pinot-noir-stokkene i marken er i øvrigt upodede!

Gavin Chanin plukker druerne "til tiden". Basta! Naboer har sagt at han plukker druer, der giver grøn vin, men Chanin svarer igen og siger de plukker rosiner. Han er helt med på den gamle europæiske linie, at druerne ikke skal være som spisedruer ved plukningen, men gerne må have bid, tørhed og karakter. Absolut en af årsagerne til Chanins friske, dansende og stadig gavmildt komplekse stil - både for hvid og rød. En anden årsag er hans lave sulfitering - chardonnayerne gærer 3, 4, ...8 dage i træfadene.

 

IMG_3015.JPG

Chanin er forbavsende udogmatisk. Han hader afslørende teknik. Man skal ikke smage stilke i en pinot noir med hele klaser eller savne den grenede genstridighed i vine uden stilke. Han har to etiketter nu: Chanin, altid helklaser og Lutum, altid afstilket. Chanin-vinene er altid Santa Barbara County, specielt Santa Rita Hills, mens Lutum både tæller Santa Rita-marker og Sonoma Coast-marker som herostraten Durell Vineyard og Gap's Crown Vineyard, nu begge ejet af finansmanden Bill Price. "Helklase-debatten, helklase-moden er gået for vidt", siger Gavin Chanin, "... nogle gange... gør det, andre gange, lad være - vær ikke fundamentalist".

Jeg har lyst til at liste samtlige flasker i smagningen i min taske og løbe. Til verdens ende. Sætte mig på kanten, med fødderne dinglende og udsigt over tågen og nedsvælge dem alle. Eller... rettere, eksklamere til folket: there's a new kid in town. Gavin Chanins vine er bevis på det apollinske princips bestandighed. Moderation. Og i den, moderationen, ligger så indsigt, dybde, intensitet, der ryster!

Chardonnay'erne fra Los Alamos, Bien Nacido og Sanford & Benedict, alle 2014, anbefales med FED skrift, S&F dog med guldskrift, for sin grønne pære, Montrachet-ildebrand og de knuste benrester i eftersmagen.

Lutum-duoen Gap's Crown og Durell, begge 2014, har Durell i top, for Gap's har lidt for meget smør til min smag. 

Chanin-serien af pinot noir toppes af Duvarita 2014 og Sanford & Benedict 2014, begge Santa Rita Hills, men S&F ligger i det indre af dalen, væk fra kysten og Duvarita ligger som en af dalens yderste, mest vindhærgede og kolde marker. Duvarita har sprøjtende præcisionsmoden frugt, surkirsebær og virtuos struktur, mens S&F bider som en Corton med pikante grønne noter, en karsk vin!

Lutums pinot noirs har ubetinget den La Tache-agtige Durell 2014 med blot 12,59 % alkohol på førstepladsen med sin mørke dystre sødlig-syrlige granatæblemelasse, sojasalt og brændte rosmarinkviste. Gavin Chanins vine er, sammenlignet med andre aktuelt toneangivende topcaliforniere, ganske prisfornuftige. FINEWINES.DK har dem.