Rene Jorgensen

Germansk guf - Franzen, Dr. Wagner og Falkenstein i nye årgange.

Rene Jorgensen
Germansk guf - Franzen, Dr. Wagner og Falkenstein i nye årgange.

Det kører for Mosel. Det kører i det hele taget for alle de tyske anbaugebiete, men Mosel inklusiv de to biflodsområder Ruwer og Saar gennemgår noget, der kunne ligne en langsom revolution – egentlig ikke omstyrtende… jo den dårlige og ligegyldige kvalitet får ikke lov at bestemme mere – men mere som en cirkulær gendannelse af glemte marker og forkastede metoder. Clottens berømte langstrakte oversigtskort med mørkerøde pletter på de luneste sydvendte skiferholdige skrænter var glemt gennem årtier, men anses nu som gammelklog visdom og bevisførelse for fortidens empiriske tilgang; når naturen får lov at bestemme og metoderne, plantematerialet ikke er manipulerbart, viser der sig over årtier, ja århundreder et mønster. Et mønster af vinmarker, hvis dyrkning og kommercielle potentiale kun kunne forløses af strabadserende arbejde fra vinbønder med absolutistisk kvalitetsforståelse – og så, selvfølgelig et marked, der forstår at værdsætte det.

En af Mosels historisk set ”tungeste” vinmarker er Saars Bockstein lige ovenfor landsbyen Ockfen. Så sent som i slutningen af 1800-tallet lå den i samme eliteliga som Scharzhofberg lige på den anden siden af ”bakken”, Zeltinger Schlossberg og Bernkasteler Doctor, begge længere nede af Mosels forløb. Glæd dig til min kommende Bockstein-amok-artikel, hvor markens historie og en næsten komplet gennemsmagning af samtlige markens aftapninger i det, der efter min mening er Saars RIGTIGE show-prädikat, nemlig kabinett.

IMG_3881.JPG

Kilian Franzen og hans Fachkaul
En anden gendannet stjernemark er Bremms Calmont. Det næsten to kilometer lange svagt konkave steilhang ligger på nordsiden af Mosel ved et dobbeltsving, hvor flodforløbet nærmest ligger parallelt, først vestgående, så en stærk krumning og derefter stik østgående, adskilt af en femhundrede meter bred ”halvø”. Flodens vandmassiv får derved dobbeltmodererende effekt og Calmonts op til 65 ° stejle skifervæg består ved nærmere eftersyn af flere parallelle minikonkaver, hvoraf den historisk mest berømte, men i moderne tid glemte, Fachkaul, tårner sig op i skræntens næsten fulde 300 meters højde. Og nu har den dynamiske duo, superægteparret med ungdommens naive gåpåmod bevaret, Kilian og Angelina Franzen rent ud sagt begået et mesterværk derfra. De har givet tragisk afdøde farmand og svigerfar Ulrich Franzen et vinøst mindesmærke, en ærespris posthumt. Hele 112 separate mikroparceller på mikroterrasser blev gendannet efter buskrydning af det 20. århundredes totale forsømmelse af Calmont. En utrolig vin, en utrolig mosel og en utrolig historie. Bremmer Calmont Fachkaul GG 2016 fra Franzen er væsentligt bedre end hans formelt ”almindelige”, men fremragende Calmont GG. Den er også hundedyr! Kilian Franzen viderefører sin fars halvskøre ideer som fodtrædning af druerne, fuld malo og komplet ståltanksfokuseret lagring på tommetykt lag af bærme. Det giver 12 procents himmerigsmundfuld, hvis man vel at mærke er til klippesaft, syretæsk og Eau de Parfum de Riesling. En eksplosiv, overvældende stenmelsmættet gang lime cordial med forbavsende olieret viskositet, fuldstændig uden fladhed og flomme. Fast som en vred truende knytnæve, sværmerisk som summende bier over et lavendelbed, på trods af malo, skrigende syrlig, men af moden vinsyre og så, kraften fra en sten. May the Force be with you!  

Franzen importeres af www.propperiet.dk 

Fachkaul-konkaven midt på Calmont-skrænten

Fachkaul-konkaven midt på Calmont-skrænten

wagner.JPG

Dr. Wagners Saarburger Rausch GG
Nede i Saar bobler det frem med genvækkede marker og ungdomsvildskab fra domænerne. Kunderne vil have liflighed, syre-sødme så øjnene vættes. Rausch-marken ved Saarburg er blevet kult… igen. Forstmeister Geltz-Zilliken har hele tiden, og det vil sige over 125 år, ligget i spidsen blandt markens honoratiores, mens omnipotente Markus Molitor har grabset sig ind på markens knapt ni hektar grå devonskifer med basaltklumper hist og pist fra og med 2012. Så går der hype i den! Dr. Wagner ejer enkeltopbundne stokke i den centrale Franzens Knüppchen-del og har i 2017 GG-versionen lavet en flydende våd skiferplade smurt med sort fermenteret lime, citronverbena, dieselolie og mirabelle, mens smagen har peberkorn og stensalt i eftersmagen, men selvsagt først og fremmest friskpikant æblesyre. I samme årgang har Christiane Wagner kreeret en cideræbleagtig kabinett fra Bockstein, fuld af spontifis, pærebrændevin og vidtløftig restsukker, sur-sød på mormormåden og det er altså godt. Husk at se med på disse sider i den kommende uge, når der går Bockstein-galore i den!

falkenstein.JPG

Hofgut Falkenstein
Johannes Weber på Hofgut Falkenstein i Niedermennig sætter ikke én fod, et banalt trin, forkert i øjeblikket. Og nu er hans 2017 kommet. Weber nægter at anvende de mere moderne stilbetegnelser og holder forvirrende fast i eksempelvis spätlese trocken og sågar spätlese feinherb og som altid aftapper han hvert fad solo. Prüfungsnummeret kan altid knyttes til bestemte parceller i husets syv marker ved Niedermennig, Oberemmel og Krettnach. Blandt de tørre 2017ere er Krettnacher Altenberg Spätlese Trocken (Nr. 7) efter Falkenstein-standarder en heftig sag på hele 11,5 % og fuld af prut med kaffir lime, hvid peber og skønt forfriskende pebermynte og optræder som sædvanligt som flydende klippe med sur grape og tonic med sydesalt i. Niedermenniger Herrenberg Spätlese Feinherb (nr. 4) stammer fra det spøjst navngivne fuder Onkel Peter fra upodede stokke i mørbradstykket på Herrenberg kaldet Zuckerberg. Muligvis den hårfagre Johannes Webers mesterstykke i den årgang med 9 % af himmeriget lige midt i min mund! Grøn peber, røget, essens af tonic og gul grape med syrenblomst og mærkbar restsødme, helt utrolig læskefaktor med farlig ætsende syre. Saars stenhamrende solide sarthed i én mundfuld! Og så de to søde, først den normalt sjældneste af Webernes vine, Krettnacher Euchariusberg Kabinett Alte Reben (nr. 8), en vin fra fadet kaldet Fuder Gisela fra upodede stokke af ukendt alder. Hvordan 8 %s skærende, salt og syregrotesk vin kan påvirke smagsløg, følesans og humøret så hårdt er mig en gåde. Den kan drikkes på to plan; som simpel læskedrik eller som et ønologisk og historisk studie af hvad Saar er og var. Grøn te, hvid peber, litchifrugtkød, hvid vingummi, sydesalt, stenmel, fis, puré på havesyre og skovmærke. En dirrende uendelighed af stille flydende væskeforløb, fast og løs på samme tid. Krettnacher Euchariusberg Spätlese (nr. 14) fra Förster-fadet kommer lidt til kort ved siden af nr. 8, men ikke desto mindre er her spontinæse med fis, tobaksblade, sort lime og klippedugdråber, komplet uden kategoriens normalt lidt kvabsede krop, her fuld af grapesaft med salt på og overraskende blid sødme, men det skyldes helt sikkert dens absurd høje syreniveau… og alligevel hænger det sammen.

Hofgut Falkenstein og Dr. Wagner importeres af www.joergensenogco.dk