Rene Jorgensen

Rød bourgogne 2016 - en forsigtig årgangsgeneralisering

Rene Jorgensen
Rød bourgogne 2016 - en forsigtig årgangsgeneralisering

Referencerammen er alt for lille. Jeg ved det godt, men bastante udmeldinger behøver ikke være flyvske – her er den baseret på et lille udvalg af just frigivne 2016ere, godt nok i den øvre ende af kvalitetshierarkiet, og fra dem trak jeg fællestegn og kontrasterede med de efterhånden talrige 2015ere jeg har smagt fra Bourgogne. Og her udmeldingen: 2016 er stilistisk bedre skruet sammen end 2015! Jeg holder meget af 15ernes volumen og fornemme struktur, deres rigdom og saftige dybe frugtighed og jeg har endnu ikke mødt en overmoden rød 2015, men 2016 er fastere, mere skeletteret, mere senet og frisk. Alkoholen er umiddelbart lavere eller i hvert fald mindre markant i smagsbilledet og der lader til at være styr på ekstraktionen… undskyld, infusionen - netop fordi høsten var så skrækkeligt reduceret af først frost og siden konstante meldugangreb gennem især juni, har de dygtige vinbønder håndteret druerne skånsomt og nænsomt. Jeg er fan, men der er næsten ingen vin fra årgangen, så måske giver det god økonomisk mening at vente til den betydeligt større 2017-høst.

Bourgogne Rouge, Bruno Clavelier
Fra lieu-dit’et Les Champs d’Argent, pengemarken, måske meget sigende. I hvert fald fuld af dyb moden kirsebær, urtekrydret smoothie på kirsebær og vel fokuseret, men uden nævneværdig tannin, til gengæld høj intensitet.

Bourgogne Rouge, G. Mugneret
Baseret på ca. 30 % helklaser, mere ren kvast kirsebær og tilføjet bacon på toppen. Smagen er både mere stram, mere tannisk og mere saftig end Claveliers bourgogne rouge. Pascal Mugneret er i gang med gode tiltag og på vej mod Vosnes top.

Vosne-Romanée 1er Cru Les Brulées, G. Mugneret
Pascal Mugnerets vej mod toppen ligger åben. Både hans Brulées og Suchots har ca. 50 % helklaser i gæringskaret og krydringen er tydelig. Brulées er dyb, men ret lyst frugtet, mens smagen har silketannin, spændstig syre og stemmegaffeltone i eftersmagen.

bourg163.JPG

Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchots, G. Mugneret
Svær at arbejde med, mut, indesluttet og kompakt, mens tannin smyger sig om gummerne som kattens hale om næsen, igen spændstig syre og mere robusthed end Brulées, der til gengæld er mere fingerfærdig.

Gevrey-Chambertin 1er Cru Corbeaux, Bruno Clavelier
Forbavsende fyrig og frisk, lyst frugtet og ret hård lige nu. Tydeligt grønkrydret fra stilke, livlig syre og lokkende tørstfremkaldende salt eftersmag.

Chambolle-Musigny 1er Cru la Combe d’Orveaux, Bruno Clavelier
Tænk sig at kunne kigge ned på Musigny i morgensollyset hver dag. Combe d’Orveaux har både en grand cru-del og en premier cru-del og her er det selvsagt det sidste. Ciseleret og forfinet, grænsende til det selvudslettende, silketannin og frugtsyre, klippefast og ugivende lige nu, men vedbliver, hænger ved i eftersmagen – jeg ville dog klart tage Claveliers Corbeaux.

bourg164.JPG

Nuits St. Georges 1er Cru Clos des Corvées Pagets, Arnoux-Lachaux
Det går godt for unge Charles Lachaux. Hans stilændring, mere stilk og mindre egefad, har flyttet vinene til Vosnes elite. Cremet på trods af bid fra syre, slikken på trods af gribende grønkrydret gummeniv, fokuseret, frisk og bragende intensitet. Mørk frugtighed.

Echézeaux, Arnoux-Lachaux
Lukket og svær at arbejde med, næsen vågner aldrig rigtigt, mens syren er forbavsende høj, echezeaux-agtig, vosnes musigny, finkornet og fløjlsagtig tannin og næsten uendelig eftersmag… i hvert fald indtil jeg igen sad i bilen på vej hjem. Fremragende.

Latricières-Chambertin, Drouhin-Laroze
Metusalem som vinstok, vist nok over 90 år gamle og koncentrationen er markant VV-agtig med mørke små saftspændte bær med tykt skind, sødmefuld, sund frugtsødme, meget elegant, faktisk lidt i trods, for tanninen er vred og bister på den gode måde.

Chambertin Clos de Bèze, Drouhin-Laroze
Kæmpevin og langt over hvad jeg tidligere har smagt fra Drouhin-Laroze (måske bortset fra en Musigny 2007), men terroirets evne til yppig, men tæt, svulmende, men finessefuld frugt slår igennem. Krydret fra fad, i øvrigt første gang i denne smagning at fadet stikker lidt frem på en vin – godt tegn!), mørk, ja sort frugtighed, volumen og præcision, kød og skelet på samme tid.

bourg166.JPG

Gevrey-Chambertin 1er Cru Corbeaux, Denis Bachelet
Efter sigende meget blid trækketid, infusion af skind og ingen stilke. Stor vin! Varmer lidt af alkohol, men høj intensitet og koncentration, indpakket tannin, der titter frem til sidst i smagen, indhyllet i frugtfedme, men intet overmodent. Forbavsende balance allerede, stor nu og altid.

Charmes-Chambertin, Denis Bachelet
Ægte VV-vin og som husstilen tilsiger det, ingen stilke i suppen. Helstøbt, naturligt koncentreret og fuldstændig uforceret, men alligevel bundtræk som en italienerbil, syren løfter den perfekt modne gojibær og kirsebærstyrede mundhulefornemmelse, stor tanninmængde, men blid og stoflig.

Langt de fleste af vinene hjemtages af Vino Tinto

bourg165.JPG