Rene Jorgensen

Riesling fra Schlossberg – et af Alsaces unikke terroirs.

Rene Jorgensen
Riesling fra Schlossberg – et af Alsaces unikke terroirs.

Vi elsker Alsace i Danmark og selvom tysk riesling de seneste år får næsten al pressefokus fordi syren er så skærpet og frugten så frisk, så slår jeg alligevel et slag for Alsace og dets helt specielle klimatiske og stilistiske forhold. Alsace kan noget andet end Tyskland, Alsace kan andre druesorter, men Alsace kan i høj grad også sin riesling og det er den det handler om her. Alsace er geologisk set mere varieret end Bourgogne. Bare for lige at slå den misforståelse ned at Côte d’Or er komplekst og at Alsace kun handler om druesorter. På afstand kan de to områder minde om hinanden – på vej i bil hen over Rhin-sletten mod vest rejser Vogeserne sig i horisonten, som bakkeformationen i baglandet bag Côte d’Or gør, men der er stor forskel på højden. Vogeserne beskytter vinområderne på østsiden meget mere end den maksimalt godt 600 meter høje bakkeformation vest for Beaune og kommer man helt tæt på jordforholdene i Alsace er der både sedimentære jordbundsforhold som sand, grus og kalksten, metamorfe jordbundsforhold som skifer og quarzit og ikke mindst magmatiske forhold som granit og basalt. Alsace er tørt – det regner meget lidt gennem vækstsæsonen, og der er lunt – en af hovedårsagerne til den typisk rigere rieslingstil sammenlignet med Tyskland, men der er også produktionstekniske årsager til stilforskellen.

IMG_4249.JPG

Et af Alsaces mest specielle steder må være Schlossberg-marken, en bjergtagende skrænt, 230-400 moh., af forvitret sur granit mellem Kintzheim og Kaysersberg i dalen med åen Weiss i bunden (fotokredit: vinsalsace.com). Marken er sydvendt og inddelt i forvirrende mange små og ofte terrasserede parceller, der, oppefra, ligner et new england patchwork-tæppe, grundet de forskellige jordejeres meget divergerende opfattelse af opbindingsmetoder, beplantningstæthed, sortsvalg og ikke mindst alder på vinstokkene. Granitten, en sjælden jordbundstype i Alsace, er forvitret til sandkornsstørrelse og dræningen er derfor fremragende, mens mængden af organisk materiale generelt er meget lav. Vinplanternes hang til bladsætning begrænses derfor naturligt og det er på trods af den sydvendte og solvarme eksponering sjældent at vinene døjer med høj alkohol. Her spiller vindforholdene også en rolle. Weiss-dalen slanger sig med blide sinussving dybt ind i Vogeserne og skaber en af de generelt øst-sydøstvendte Alsace-skråningers få korridorer for vestenvind. Schlossberg har derfor en ret unik kombination af granit-sydekspo-vindkøling; terroir for strengt fokuseret og moderat blomstret riesling. Over 70 % af Schlossberg er derfor også dedikeret riesling – mange taler om Alsaces mest oplagte riesling-climat i det hele taget, men jeg vil skynde mig med at afvise enhver negation af gewurztraminer fra Schlossberg. Sjovt nok bliver gewurz fra Schlossberg næsten riesling-agtig i sin mineralitet og stenede knibskhed… men det er riesling, det handler om her.   

Jeg forsøgte at lave så omfattende en oversigtssmagning som muligt fra Schlossbergmarkens 80 hektar, ja korrekt, 80 hektar! Det viste sig hurtigt umuligt at få samtlige parcelejeres vine med, men det lykkedes at få de dansk repræsenterede vinhuse med, samt at få flere mindre ejere uden dansk repræsentation til at sende flasker til smagningen, som nægtede VT-udgaver adgang, men som bekendt er restsukkermængderne i riesling fra Alsace pt. meget forskellige – og dog har Schlossberg klart hældning til det mere tørre udtryk. Det viste sig også umuligt at koncentrere sig om én årgang, og der må derfor tages forbehold for forskellighed i årgangsegenskaber i nærværende gennemgang. Jeg har forsøgt at relatere nævneværdige stilforskelle til årgangsegenskaber, i det tilfælde at jeg vurderer, der ikke ligger tekniske årsager bag forskellen. Der er langt overvejende fokuseret på 2015 og 2016, men enkelte 14ere og 17ere sneg sig med. Vinene blev smagt blindt i tilfældig rækkefølge, og foregik hos Lalou Vinbar i Odense.

IMG_4243.JPG

Riesling Schlossberg 2016, Albert Mann
www.sallingvin.dk
Forbavsende tysk i udtrykket. Knastør, fast og stensat, nærmest sour eller tonic og limesaft, men til gengæld ingen form for funk eller dieselolie. Dog præg af fenol fra skindkontakt eller langsomt pres og nogen brødagtig dybde fra bærmekontakt. Fremragende og ultratro mod sit terroir.

Riesling Schlossberg 2015, Bestheim
Noget af en sammensætning! Dyb og bærmepræget, endda let ældet med antydet oxidativ fersken og antydning af botrytis. Sjovt tyndtflydende med duften in mente og smager sært kort. Bred og rig på den ene side, men smalsporet og slank på den anden.

IMG_4241.JPG

Riesling Schlossberg Clos Ste. Catherine 2016, Domaine Weinbach
www.philipsonwine.com
Helt forknyt i starten, stålsat og stenagtig, vredet granitmassiv, og senere fremkommer en nærmest støvet tone, som skolekridt eller skulptørstøv i svælget. Meget viskøs og alligevel knastør, fast, rank, frisk og udtalt syrepræget, men alligevel salt og med lille abrikosfrugtighed til sidst. En perle fra Schlossberg.

Riesling Schlossberg 2016, Pierre Adam
Min vin fjerter! En lille moselfims med tydelig limeskal, kaffir limeblade, indslag af brøddej fra bærmekontakt, går jeg ud fra, mens smagen er stram, stålsat, fast, komplet syrestyret og forbavsende elegant og på grænsen til liflig og sværmerisk. Optræder som tør GG-mosel – ved godt det er en kættersk sammenligning, men alligevel… Udtalt saltet, nærmest hjortetakssalt i eftersmagen. Sublim.

Riesling Schlossberg 2015, Maison Trimbach
www.smv.dk
Klassevin! Intet mindre, det oser fra glasset med det samme. Helt åben og præget af diesel, røg og saunasten dryppet med lime cordial og krydret med fermenterede parmesanagtige indslag fra bærmekontakt. Rig smag, stor, dyb og brænder af intensitet, en kæmpevin, et destillat på granit, sour eftersmag og sylespids præcision til sidst. Fabelagtig.

Riesling Schlossberg 2016, Bernard Haas
www.vinogvelsmag.dk
Overvældende rigdom, så den næsten dufter af gewurztraminer med fersken, rosenolie og orangevand, faktisk mælkesyre! Har den mon gennemgået malo?, senere indslag af hønsefond muligvis fra bærmekontakt. Savner skarphed og præcision for stor schlossberg riesling, men i sig selv meget interessant – slutter nærmest cremet og vældigt koncentreret.

Riesling Schlossberg 2015, Bott-Geyl
www.vinmonopolet.dk
Første riesling i smagningen med tydelig restsukker. Det gør ikke noget. Den optræder som en stor pfalz-riesling, a la Becker eller Von Winning med vanilje fra træ (?), hasselnød, brød og mælkesyre under den tydelige rieslingaroma af hvid fersken og limeskal. Syrestyret, men som sagt restsødme, elegant og forfinet, decideret læskende.

Riesling Schlossberg 2017, Jean-Marc Bernhard
www.andumavini.dk
Av en omgang TCA! , tydeligt støvet og kælderpræget. Pokkers ærgerligt, for smagen og strukturen viser skrigende flot syre og stenet, salt mineralitet til sidst, men TCA, kan den ikke skjule. Klart en fejlflaske.

IMG_4247.JPG

Riesling Schlossberg 2015, Paul Blanck
Endnu en gewurztraminer-look-a-like. Krydret af rosenblade og let karrypræg, orangevand og overmoden fersken. Måske årgangens skyld, der var varm og rig. Bred og krydret smag, olieret, viskøs med overraskende moderat syre for en riesling, men slutter med Schlossbergs varemærke; saltet mineralitet og det redder den fra heftighed.

Riesling Schlossberg 2016, André Blanck
www.vinlandet.dk
En rheingau-look-a-like. Stenet, lugter af bagsiden af limeskal, allerede præget af diesel, men det gør ikke noget, florale overtoner. I smagen forknyt og indadvendt, tysk rankhed, ja man kunne nærmest forveksle den med riesling fra Rheingaus egen version af Schlossberg på bjergmassivet lige over Rüdesheim. Fremragende schlossberg.

Riesling Schlossberg 2016, Domaine Weinbach
www.philipsonwine.com
Det her er den såkaldt ”almindelige” schlossberg fra Weinbach, men den er faktisk bedre end Sainte-Catherine lige nu. Dyb og næsten svulstig, præget af lidt botrytis og parmesantone fra bærmekontakt. Næsten tannisk udtryk, smagen brænder af intensitet som saunasten og stensalt, virker en smule alkoholvarm et øjeblik, men samler sig, cremet og mineralsk på samme tid. Det er mønstereksempel på drue og jord, lys og vind. Fremragende.

IMG_4245.JPG