Vin for jurister… or not!

Du bevæger dig ind i et andet smagsunivers. Det er lidt som at lære thaikøkkenets sanseprovokerende køkken at kende. Fishsaucens salte fordærvede smag, frapperende chili- og lime-kommunikation, skænderi og smuk, men mærkelig forbrødring til sidst plus de stærkt parfumerede og svært bestemmelige aromaer fra galanga og kaffir lime. En anden galakse end vores traditionelt fade, flade, fedtbestemte og meget lidt aromatiske køkkenstil. Sådan er det med savagnin, poulsard og trousseau, sådan er det med Jura og sådan er det med vin på de druer, når den er lavet efter idealistiske hands-off-metoder og uden tilsætning og ikke mindst med aktiv medvirken fra aborigine gærceller, bakterier og enzymer.

Jeg siger det bare, for der er stadig store grupper vinfolk, der ikke har mødt den galakse endnu og man bliver nemt intimideret når man er sammen med jura-tilhængerne, der taler sammen som om de tilhører supportergruppen omkring Huddersfield eller Crystal Palace; gevaldigt indforstået, detaljefokuseret og debatterende bagkataloget for alle fløjspillere og angribere. Og for dem betyder storhold som Bayern München eller Manchester City intet – de repræsenterer storkapitalen, det købte og designede, det upersonlige. Tilhængerne er ikke voldelige, blot stærkt dedikerede… indædte, men grundlæggende glade mennesker. Bevidsthed om at være niche giver som bekendt stærkt sammenhold og sky defensiv tilgang til omverdenen, men jeg vil stadig opfordre vinfolk, der gerne vil prøve noget andet end strømlinet vin, til en tur i Jura-galaksens malstrøm af mystisk skønhed og sanselig avantgarde. Krone Vin er Juras danske hovedambassadør og forleden smagte jeg vin, der godt nok repræsenterede huse, der normalt er kendt for at være et stykke fra alfarvej, men her i de seneste årgange, faktisk var relativt normalvinøse… eller også er mine egne smagspræferencer ændret.

Måske er det indbildning, men gør det så meget… alt virker såre simpelt. Alt glider ned, slukker tørsten, man føler sig fortidig og bekymringsløs på en måde, når der er jura i glasset. Som et ufint, men menneskeligt menneske. Skinnet bedrager imidlertid. Flere af vinene er først og fremmest terroir på flaske. De rummer svimlende dybder og lader man sindet være åbent, er der rutsjebanetur i hals og hjerne. Få steder i verden er stilen så distinkt. Stedets outback-image gøres flydende og fyldes på flaske. Blandt lynsmagningens opmærksomhedspunkter var blandt andet:

… den stærkt svedige 2016 Gamay Chez Jean Marc fra Octavin med den skæggede dværg foran møllen i barnestreg. Spidskommen, elefantlort, stilk og brændt ler med bitterhed i eftersmagen, ikke for alle! Philippe Bornards 2016 Ploussard La Chamade har både sved og brett på toppen af sur-sød tranebærjuice og pikant bitterhed til sidst, præcis som jeg elsker poulsard/ploussard… fremragende. Valentin Morels Trouillots Semaine ’16 på både trousseau, poulsard og pinot noir var saftig og spændstig, balancerede vildfrugtet syre med årgangsmodenhed og den kan også anbefales til folk, der er bange for naturvin. Gerard Villets 2016 Pinot havde modsat for meget indflydelse fra brett med udtalt sod, læder og røg, nærmest sydafrikansk old school udtryk (undskyld Sydafrika). Det gik meget bedre med Morels 2015 Champ d’Aubert med 12 dages skindmaceration til chardonnay-druer med effekt af abrikos, fladtrådt mirabelleskind på sensommervarm asfalt, brunet smør, men hylende frisk syre, mild tannin og sultanaeftersmag uden sukkerfornemmelse. Det jeg kalder en hønserøvsafslutning… eller trutmund. Gerard Villets 2014 Cuvée Orange, også på chardonnay, forstærkede funk og avantgarden, der kom mere uforståelig atonalitet og growling ind i billedet, øllet og gærpræget, bitter og heftig som den var. Dagens hurtigst tømte flaske var til gengæld Philippe Bornards fremragende 2015 Savagnin Les Chassagnes med tydelig gewurz-lugt, rosenolie, abrikosmost, ruskind og stenmel med regnvand, kæmpe smag, olieret, fast og langt fra udflydende med vanlig moderat syre og paradoksal mineralitet, viskøs, dyb og rig, horisontal og vertikal, sugende og animerende på samme tid.

Kronevin.dk er importør af dem alle

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop