Aligoté – på ingen måde lillebror

I månedens udgave af gastro skriver jeg om den fornyede tro på aligoté i Bourgogne. Skyld dig at skaffe bladet og læs om mine ni favoritter. Der var dog så mange gode vine, at resten af mine favoritter må bringes her på siden. Aligoté er noget andet end chardonnay, ingen tvivl, men er du til stålsat, sitrende syrlig hvid mergelsaft, er aligoté uovertruffen.

Bouzeron Marnes Blanches 2017, Gouffier. Frankrig
90
175 kr.
ltdv.dk
Aligoté doré lagret især på store brugte fade, men også en lille del helt ny egetræ. Som navnet siger fra en mark med kalciumholdig mergel, klassisk for Bouzeron og den jord, som aligoté sætter mest pris på. Det her er faktisk én af smagningens eneste vine med tydelig egetræsindflydelse. Blindt kunne man nemt have gættet på fadgæret chardonnay, med den røgede, smørsyredominerede næse, pæreduft fra modne druer, og rig malolaktisk influeret smag med vanilje og fudge i eftersmagen. Seriøs og fornem, men også lidt for tæt på puligny-chardonnay… skal det nu også være negativt?!

Bourgogne Aligoté Les Plumes 2018, Domaine Rougeot. Frankrig
89
179 kr.
domainebrandis.dk
Fed og tungt flydende, drøj væske, den må være meget sent høstet. Næsen bekræfter det; moden pære, smørsyre, bærmekontaktnoter a la kærnemælk og fermenteret skorzonerrod. Tydeligt vildgæret, kontrolleret funky tone af valle og dåsepære og det er altså godt, hvis nogen skulle være i tvivl.

Bourgogne Aligoté 2017, Marquis d’Angerville. Frankrig
89
250 kr. v/ 6 fl.
philipsonwine.com
En af de andre konger i Volnay, men de er konger af pinot noir. Aligoté håndterer Guillaume d’Angerville også fint. Smagningens næstlaveste alkohol på 11,5 % og det kunne indikere sure umodne druer, men det første næsen bliver mødt af er topmodne pærer, poire william-destillat og citron, mens smagen bærer mere præg af den lave alkohol, tydelig kontant, tungekrøllende syre, forfriskende nærmest snerpende syre. Som en stenbaseret riesling, uvirkelig kombination af lethed som skyer og heftighed som jernmalm.

Bourgogne Aligoté Corvée de l’Eglise 2015, Domaine Henri Richard. Frankrig
87
160 kr.
smv.dk
Smagningens ældste vin, men den bærer sin alder med ynde. Fire år er ingen alder for seriøs aligoté. Smørsyre, lys karamel, pæresaft og stenmel. Har antaget den modne vins rigdom, visdom og selverkendelse, sprød, splintrende citronfilet, herlig friskhed og livlighed i smagen med vippende vekselvirkning, syre… dybde… fasthed, syre…

Bourgogne Aligoté 2017, Domaine de la Folie. Frankrig
87
129,95 kr. v/ 12 fl.
philipsonwine.com
Gylden væske, der kunne tyde på aligoté doré. Let reduktiv duft med krudt og antydning af min søn, der finder stor tilfredsstillelse i at stryge tændstikker. Citrus, lime, hvide majblomster på æbletræer. Sprød, enkelt budskab; det handler om friskhed, ligefremhed, lyse øjne og smil på læben. Smagen er til den korte side.

Bourgogne Aligoté 2017, Buisson Battault. Frankrig
90
135 kr.
vinova.dk
Fra gamle stokke plantet mellem 1935 og 1977 i Meursault og vinificeret på gamle egefade. Citronolie, limoncello og græs, stål, sten og dugdråber på burgundisk morgenkold kalkstensklippe. Skarp som en ragekniv og temmelig kort, men med indslag fra drueskindet, som muligvis er kommet fra hårdt pres, men det gør ingenting – det giver karakter.

Bourgogne Aligoté Les Deux Terres 2017, Jean Marc Millot. Frankrig
90
199 kr.
domainebrandis.dk
Alix Millot har løftet Domaine Jean Marc Millot op, hvor det hører hjemme. Porteføljen tæller en perlerække af de store appellationer og husets tilgang har hidtil været ret gammeldags, i ordets bedste forstand. Håndbetjent vertikalpresse, gamle vinstokke og ikke mindst så få, hvis nogen, omstikninger som muligt. Aligotéen kommer fra mere end 70 år gamle stokke i marmorkommunen Comblanchien, fra en leret parcel og en kalkstensdomineret og vinifikationen foregår på gamle fade. Næsten rieslingsk i sit udtryk, stenet og limefyldt næse med ”grønne” friske blomsterparfumerede noter. Den har diskrete reduktive karaktertræk med nytårskrudt, parmesan fra bærmekontakt og imploderet forknythed, men eftersmagen har løft af syre og friskhed.

 

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop