Fabelagtige “nye” tyskere fra Kaiserstuhl

Peter Wagner – ny vulkansk spätburgunder
Kaiserstuhl var længe Tysklands fremmeste spätburgunderplet. Varme i syd, nærhed til Rhinen og veldrænede vulkanske jordbundsforhold, der gjorde det muligt at modne pinot noir… næsten hver eneste årgang. Sådan er det som bekendt ikke længere og mange tyske områder laver nu mere ”tysk” spätburgunder end Kaiserstuhl, hvor producenterne stadig er meget glade for ristet egetræ og nogle taler om lidt for voldsom varme. Indtil videre er det dog klart et spørgsmål om producenternes tilgang i marken. Der findes rigeligt med eksempler på elegant, frisk og kompleks spätburgunder på siderne af den udslukte vulkan. En af de nyeste er Peter Wagner, som jeg aldrig har smagt før nu. Han har kun frigivet tre årgange indtil nu og det seneste sæt på det danske marked har jeg lige smagt. Stilen er forbløffende burgundisk, ekstremt intens og helt uden forstyrrende fad og så er der klar naturvinshældning, vinene er fremstillet med minimal sulfitering og resultatet vækker opsigt. Jeg drak dem sgu… kunne ikke spytte ud. Et paradoks rent ud sagt fordi Peter Wagner har lært sin metier hos Franz Keller/Scwarze Adler, hvor der mildt sagt ikke spares på ekstraktion og egetræ, men måske fandt Peter Wagner bare ud af, hvordan han IKKE skulle lave sin vin. Planterne plejes på den biodynamiske måde og står i de kendte marker omkring Oberrotweil som Eichberg, Kirchberg og ikke mindst Henkenberg samt Schlossberg ved Achkarren, hvor jorden mestendels er sortbrun forvitret lavasten og basalt. Peter Wagner langtidslagrer vinene på bærmen uden omstikning. Nogle siger han plukker tidligt; muligvis, men vinene besidder uforlignelig præcision og modenhed, men altså uden heftighed – jeg gætter på, at manden beskærer sine planter så den fenoliske modenhed sker tidligere end andre, mens sukkerindholdet ikke er for højt i druerne. Peter Wagner laver også mildt funky grauburgunder og mere skolet og forglemmelig, men til gengæld prisfornuftig chardonnay, hvor frugt og sted får lov at stå klart uden forstyrrende fadpåvirkning.

Hop direkte over og læs om riesling fra Koehler-Ruprecht, Lassak, Hüls og Gut Hermannsberg her

Grauburgunder Vom Löss 2020
Diskret og ren pære, mælkesyre, yoghurt med pære og banan, men frisk. Spændstig syre, rig og olieret, afsindig præcis og ringende, gnistrende syre med batterieffekt. Liv og kalkstøv selvom den er lavet på vulkanstøv og aske. 87

Grauburgunder Oberrotweil 2020
Lukket og kompakt, forknyt ulmende vulkan, bærmepræget, bigadej, syret fløde, ny egetræ, imponerende intensitet, pærefrugt, bærmekontakt, let bitterhed, fermenteret grønsag, lille skindkontakt, fad i eftersmagen. Pænt step op i forhold til Vom Löss. 89

Grauburgunder Henkenberg 2018
Let oxidativ stil, mælkesyre, flødecreme, syrnet fløde og cider, diesel, og cremet, tannin og stenstøv lavastensstøv, fremragende, mundvin, følesansvin, og den løfter sig i eftersmagen med vildskab. Grauburgunder i særegen mellemstil – mellem tysk reinheit og alsacisk funk. I like. 92

Chardonnay Oberrotweil 2020
Frisk pære, skovmærke, mælkesyre, fløde, meget diskret egetræ, splintrende sprød stil, markant nordtysk syre, diskret fad og mild creme fra malo. Cool stil, der kan minde om grower champagne uden bobler. 87

Chardonnay Oberrotweil 2019
Reduktiv, lille strøget tændstik, æggepunch, fadcreme, fantastisk renhed og spændstighed, slet ikke noget fedme, men kun tysk klarhed, røget tone fra fadet. Fremragende. Vulkansk livlighed og brysk syre til sidst. 88

Rosé Vom Löss 2020
Frisk syrerosé, tyndt blandet rabarbersaft og hindbær, men det er altså bedre end det lyder og den er på alle måder mere karakterfuld end mainstream provence-rosé. 87

Spätburgunder Vom Löss 2019
Osende frisk og fermenteret kirsebær, kriek, berliner weisse med kirsebær ligesom Mikkeler laver den, vildgær og tørret pølse, helt fadfri, lydefri og fri i det hele taget og minder om vildmands-cote chalonnaise på bedste måde. 91

Spätburgunder Oberrotweil 2019
Dyb og dyster, nærmest som sangiovese fra Panzano, og på den måde en anomali, men jeg er sikker på enhver vil kalde den som spätburgunder. Her er rust, kirsebær, viol, blid silketannin, let grønkrydret mundfornemmelse fra stilke i karret, lysende, ja nærmest glitrende syre, brysk og klar, ret skolet, men fornem. 92

Spätburgunder Alte Reben 2019
En helt anden vin, nærmest fra en anden verdensdel, betydeligt mere sødmefuld og mørkt krydret, moden og diskret strejfet af volatilsyre, men smagen er endnu mere balanceret end ovenstående, fremragende dybde, frugtsødme, silketannin og med mere intensitet og koncentration og endnu mere frugtsyre. Kanel, kardemomme, let vermouth, slet ingen spor af Kaiserstuhls normale power og røget ristede toner. 94

Spätburgunder Henkenberg 2019
Klart mørkest, men også imponerende frugtnaturlig, ja dufter rent ud sagt af stor gevrey chambertin, røde søde kirsebær, sød og varm muldjord, krydret af orientalske krydderier, støvet pulvertannin, silkefølelse, fornem og frugtsaftig, helt fri for forstyrrende ristet egetræ. Bid fra stilk og bark. Fremragende i moderat naturstil, DRC-agtig faktisk… sorry to say so. Har dog også på fornemmelsen at de skal drikkes nu – har nærmest ren kirsebærsaft, vildgæret Frederiksdal-vin fra Johannesmark. 94

Peter Wagner importeres af www.vinifikant.dk

 

Salwey – Konrad Salwey har justeret på knapperne i Kaiserstuhl
Konrad Salwey fornemmer jeg også har lettet trykket på speederen. Hans fars vine var voldsomt barrique-influerede da jeg smagte dem for år tilbage, men Wolf Salwey var også én af de første i det moderne Tyskland, som anvendte helklaser til sine spätburgundere fra Kaiserstuhls kendte marker som Eichberg, Kirchberg og Henkenberg. Alle ved, at kunsten nu er at få modne kerner og skind på druerne før sukkerindholdet er for højt og Konrad Salwey har fundet balancen i marken de seneste årgange. Salwey får lavet fade hos Bourgognes bedste bødkere, men baseret på lufttørret egetræ fra Schwarzwald. Konrad Salwey har også ændret på sin macerationsmetode og praktiserer nu pumpover under trækketiden FØR gæringen og pigeage mens gæringen er i gang – temperaturen får i øvrigt lov til at stige til over 30°C under gæringen, men vinene holder stadig på frugten. Spätburgundere, ja tak, men Salweys endnu mere opsigtsvækkende vine er hans weissburgundere fra Kaiserstuhl og ikke mindst Kirchberg-marken med to års fadlagring på bærmen uden omstikning. Du skal tage pinot blanc/weissburgunder alvorligt!

Weissburgunder RS 2018
RS står for Reserve Salwey, logisk nok, ikk. Allerede her fornemmer jeg weissburgunder med flere gear end andre steder – reelt er der nok ikke andre steder end Alto-Adige, der kan lave eller laver pinot blanc/bianco på samme niveau. Blomstret æble, hvide tørrede højsommerblomster, røget og med sødlig kirsebær endda… jo jo, weissburgunder var jo engang grauburgunder som engang var spätburgunder. Knasende syre, men stadig typiske drueotro cremet og flødeagtig eftersmag. 88

Weissburgunder Kirchberg GG 2018
Et pænt step op fra RS. Fad, pære, vildt aromatisk med banan og andre tropefrugter, men den kammer aldrig over. Der er hold på friskheden, men blindt ville jeg have gættet på bourgogne, tysk syre ja, men her er dybde, cremet viskositet og lille skindbitterhed. 92

Grauburgunder Henkenberg GG 2017
Messingskær, røget og svampet alsacisk dybde og morgentåget efterårsskov. Champagne uden bobler, autolyse, bigadej, øbler, diskret fad og let bitterhed fra fenoler, hårdt pres eller kort maceration og det giver bid og bund. 91

Spätburgunder Kaiserstuhl 2018
Prop! Ak! På tungen var der fint bid og balance.

Spätburgunder Henkenberg GG 2018
13,5 % godhjertethed. Sprødmør pinot noir, kirsch, tranebær, hindbær og peanuts. Ristede cashewnødder – jeg kan ikke finde ud af om det er de tyske kloner eller den vulkanske jord, der giver det udtryk. Stilket og grønkrydret under den perfekt modne frugtighed. Slibrig, men frisk, koncentreret, men liflig. Hvad mere kan man forlange. 93

Spätburgunder Eichberg GG 2018
Mindre præg af fad – mon ikke det handler om frugtens intensitet. Sødmefuld og likorøs på den sunde måde, varm og cool på samme tid, kirsch og kirsebærlikør fra Frederiksdal – ja undskyld jeg altid bruger dem som reference. Tysk syre, men reelt mere burgundisk end de to andre spätburgundere fra Salweys enkeltmarker. Røget og frisksødlig eftersmag. 94

Spätburgunder Kirchberg GG 2018
Moselstil! Og hvad er det så? Vulkansk og røget, stenet og næsten reduktionspræget blandet med peanuts og madagaskarpeber, altså grønkrydret, men man sidder på intet tidspunkt med fornemmelsen af undermodenhed. Askeagtig eftersmag og det er altså godt – den balancerer med total rødfrugtet løftet parfume retronasalt. 94

Salwey importeres af www.vinova.dk

Hop direkte over og læs om riesling fra Koehler-Ruprecht, Lassak, Hüls og Gut Hermannsberg her

Hop over og læs om Dom Perignon 2012, Henriot 2012, Bougy, Filaine of Doyards champagner her

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop