Det nye Bourgogne

Langt mod nord, hvor ingen andre end hverdagsvinbargæster på den parisiske scene og de mest inkarnerede syre- og spinkelhedselskere fandt guld, er der sket en del de sidste ti år. Irancy og Épineuil er begge amfiteaterbyer nær floder, henholdsvis Yonne og den noget mindre Armancon og de ligger i departementet Auxèrre, hvor Chablis ellers dominerer. Céline Boudard-Coté er økolog og slider, det samme er Thierry Richoux og sønnerne Félix og Gabin.

Vinstilen deroppe er cool, cool som i kølig og kontant og cool som i cool og trendy. Begge vine er chokerende mønsterbrydere, ærlige og dybe pinot noirs. Det samme er Pierrick Bouleys lavt svovlede elegantiersaft fra yderdelene af Volnay. 2018 gave powerfrugt til Céline Cotés frugt til 2018 Bourgogne Épineuil, det samme skete i Volnay til Bourgogne Côte d’Or 2018, mens Marcel Brubachs Pouilly-Fuissé Les Diablotins 2019 drog fordel af det varme års bedre nedbørsfordeling. Thierry Richoux passer gudhjælpemig Dauvissats vinstokke i Irancy… sikke et ansvar.

Les Diablotins 2019 fra Brubach (92) er uforlignelig frisk, brutal og positivt ufin med fenoler og pærelignende frugtighed. nærmest rieslingsk syre og præcision, sur lige præg med diskrete vaniljetoner, stensaft, creme anglaise og fantastisk intensitet og længde til prisen. Céline Cotés Bourgogne Épineuil 2018 (93) er in-your-face-frugtighed, pur kirsch, ren og osende med morgon-agtig intensitet og friskhed. Absurd god og intens pinot-frugt, sirlig og nobel tannin, nordlig, men sydlig… sydlig, men nordlig! Richoux’ Irancy 2016 (92) er selvsagt fra en mere balanceret årgang, hvor varme, vand og lys gik op i en højere enhed. Spændstig vin med viol og nærmest sangiovese-agtig kirsebær og grønkrydring med tranebærsødme og fantastisk intensitet på trods af slankhed. Pierrick Bouleys Bourgogne Côte d’Or 2018 (90) har ca. 10 % ny eg og kun 25 mg SO2 pr. liter tilsat; en mørk og saftig ligefrem pinot noir med krydret sumak, solbær og moden syre.

Alle fire er suverænt gode køb, der viser en masse om, hvad Bourgogne gør og kan i øjeblikket. Nordlige nicheområder kommer i spil, de små ivrige økologer og fornuftsbaserede vinbønder tager over og nede i det lune Pouilly-Fuissé, hvor 1er cruerne markedsdebuterer i år, behøver man ikke nødvendigvis gå efter de fine marker. Udefrakommende forstandighed som Marcel Brubach kan også noget.

Marcel Brubach importeres af www.pinochar.dk og www.rufusvin.dk

Boudard-Coté importeres af www.chvin.dk

Richoux importeres af www.smv.dk

Pierrick Bouley importeres af www.clemmensenwine.dk og www.eriksorensenvin.dk

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop