Mine yndlingsvine uge 20

Denne uges yndlingsvine er tilgængelig for alle!

Vi holder de ugentlige anbefalinger åbent for alle frem til og med torsdag den 8. juni 2023. Herefter er udvalgte anbefalinger tilgængelig for Basis-medlemmer – og alle anbefalinger vil være tilgængelig for Premier Cru- og Grand Cru-medlemmer.

Yndlingsvinene: 4-5 vine, der har ramt mig, sagt mig mere end andre, provokeret positivt, smægtet mine smagsløg, overrasket, demonstreret vins mangfoldigheder eller ganske enkelt bare har vist klasse. Vinene får ikke point – de er alle ANBEFALEDE! Men jeg inddeler vinene i kategorierne: “NYHEDEN” / “KLASSIKEREN” / “AVANTGARDEN” og “KIOSKBASKEREN”.

 

KLASSIKEREN

Erdener Prälat Riesling Spätlese Alte Reben 2022, Dr. Hermann, Mosel. Tyskland
219,95 kr.
atomwine.dk

Jeg har ALDRIG smagt så vidunderlig ung spätlese! Ganske enkelt. Selv ikke de normale mestre i kategorien kan være med her og deres priser er i øvrigt også langt højere. Du kan tage både Christian Hermanns Piesporter Goldtröpfchen, hans Erdener Herzlei og Würzgarten In der Kranklei (ja især In der Kranklei, men shhyyyyy!) – de er virtuose, og så får de alligevel baghjul af Erdener Prälat Alte Reben. Spontifims, men det oser af, kulsyre løfter lidt, og mens anis, verbena, pærekaramel, gule hindbær, blåbær og limecordial er i alle Hermanns spätleser, så har Prälat et afsindigt stenet, urfjeldsk, ultrageologisk tryk. Den har hvid fersken og endnu mere moden og dog præcis syre, røgelse, hvide ribs i eftersmagen. Umulig kombi af intethed og tilstedevær.

 

KLASSIKEREN

Riesling Cuvée Colette 2020, Domaine Weinbach, Alsace. Frankrig
359,95 kr. v/ 6 fl.
philipsonwine.com
Stål, diesel og limefrugt, pomelo, gul grape og vulkaner. Stokkene står nedenfor granitbjerget Schlossberg og høstes sent. Honning, indtagende næse, mens smagen er storslået, rank og vældig syrefast, let bitter og brændende intens. Har aroma, der løfter sig i mund- og næsehule, så eftersmagen bliver enormt kompleks og lang. Slutter faktisk luftigt på trods af tydelig granittyngde på smagsløg og følesans. I disse tyske rieslingtider er det godt at vende tilbage til Alsace.

 

KLASSIKEREN

Château-Thébaud 2018, Famille Lieubeau, Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Frankrig
165 kr.
smv.dk
Tænk sig, vinstokke, der vokser i forvitret gneiss. Vi snakker noget af kontinentaleuropas ældste jordbund, klippe, magmatisk stenart fra mange gange ældre tider end eksempelvis kalkstensjordene i Champagne og Bourgogne. Melon de Bourgogne-druen er barn af pinot og gouais blanc, ligesom chardonnay, og der er da også slægtskaber sensorisk. Dog ingen træ her, ideelt set ALDRIG træ på melon de bourgogne. Til gengæld lang bærmekontakt i over tre år. Gylden væske, juice på skorzonerrod, karambolesaft, champagne uden bobler, bred viskositet, her er vinen til østers. Genialt match. Let oxidative indslag i eftersmagen, der kun komplicerer positivt.

 

KLASSIKEREN

Chassagne-Montrachet Les Battaudes 2020, Agnès Paquet. Frankrig
419 kr. v/ 6 fl.
wineadvisor.dk
Rig, men frisk, frisk, men rig, dæmpet næse initialt, men der lurer moden gul pære, smøraroma og vaniljecitroncreme nedenunder. Røget og moden, men holder sig på den koncentrerede normalvarme side af 2020ernes udtryk. Fornem eftersmag med tørstof og fenoler, bruger hun mon gammeldags metoder i kælderen? Eftersmagen er fuld af sten midt i al den intense poire william. Efter tidens standarder et fremragende køb med smag af premier cru selvom vi kun er på village-niveau.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop