Nebbiolo let på tå 2

La Prevosturas perlevine fra Lessona, som du kan læse om her, vækkede min lyst til alpenær nebbiolo mens frosten og sneen udenfor i nogle dage sendte en slags alpin hilsen til mit lokalområde. Men her er jo fladt og det er der ikke i hverken Lessona, naboområdet Bramaterra, Gattinara lidt længere mod øst eller i det højst liggende af Alto Piemontes mikroappellationer, Boca. Selv derfra kan vi få fat i spitzen-kvaliteterne på det danske marked. Små importører hjemtager alt godt derfra, næsten da. Bocas marker ligger i op til 550 meters højde og det er altså højt, her ved foden af Alperne. Ligesom Lessona har Boca blot omkring 10 ha og områdets mere eller mindre redning kan tilskrives schweiziske Christoph Künzli, som netop laver områdets sylfide-nebbioloer til et rent gammeldags 13-tal under navnet Le Piane. I Boca må man ikke lave ren nebbiolo – vinene SKAL indeholde op til 10 % vespolina eller croatina og i bøgerne beskrives Boca som de mest burgundiske af Alto Piemontes vine, men jeg vil påstå at Le Pianes skønheder kun har syren til fælles med bourgogne. Bramaterras duks må være Christiano Garella fra Colombera & Garella, som også er partner hos en anden mester i området, Le Pianelle, og i øvrigt konsulterer for over tyve andre småproducenter i Alto Piemonte. Han kunne sagtens kaldes Alto Piemontes Mozart – et vidunderbarn, der allerede som seksårig smagte vin for første gang, men det er der jo så mange italienere, som gør. Garella læste dog vinartikler i aviserne som niårig, købte sin første Veronelli-vinguide som 11-årig og rejste til Barbaresco og Barolo med sin storebror som 12-årig. Han fik AIS-diplom (den italienske sommeliersammenslutning) som 19-årig, blev ansat hos det historiske Sella i Lessona og gik rogue i 2013.

Tre til fire timers kørsel mod øst, i Lombardiet, på den anden side af Comosøen flyder floden Adda nedenunder Valtellinas stejle og terrasserede marker med chiavenasca – ja endnu et synonym for nebbiolo. Her er mit on-site-kendskab total mangelfuldt, idet jeg aldrig har sat mine ben der. Mine referencer tæller modernister som Sandro Fay og Nino Negri og fornemst traditionalisten Ar.Pe.Pe i Sondrio lige midt i Valtellina-dalen. Nu er referencerne næsten fordoblet med to meget unge vinhuse; Boffalora, ligeledes i Sondrio og Barbacàn med marker i specielt Valgella-subzonen i den østlige ende af dalen.

Livel 2017, Az. Agr. Barbacàn, Valtellina Superiore Valgella 91
Total transparent og sart rød. Åben medicinsk næse med tørrede tranebær, anisbolsjer, rød vermouth, helklaser, nature feel, tørrede roser, mens smagen er åleslank, rank, styret a den reneste røde ribssaft, snerrende tannin, stramhed på nebbiolo-måden og klar til langt liv på langs, assisteret af antioxiderende oxalsyre.

Pietrisco 2015, Az. Agr. Boffalora Valtellina Superiore 90
Fornem orangetonet udseende. Igen total transparens. Begyndende flaskelagringsnoter med Rød Orlik, amarena, Aperol og jordede eller lerbaserede sminkeprodukter. Blødgjort langstrenget tannin, køligt, letbenet udtryk med kun mellemvrissen tannin. Lang og luftig eftersmag.

Mimmo 2015, Le Piane, Vino Rosso 92
Den holder kun 12,5 % og optræder faktisk ret dybt farvet af en nebbiolo at være, nærmest som barolofarvedybde. Smuk, underskøn krydret næse, der på ingen måde ligner andet end nebbiolo. Frisk, alpin, frugtbuske på semialpine bakkeformationer, dyb og overraskende mørk i sit lugtunivers. Igen medicinske reminiscenser, brun farin i bagte blommer destilleret, sveske-eau-de-vie og malurt, porse, forbløffende power i smagen i forhold til alkoholniveauet. Dvælende tanninbid, men behageligt og med kuppel af aromatiske urter og tørrede røde bær.

Boca DOC 2013, Le Piane 95
Ligesom sin lillebror kun 12,5 %, men bøs og dyster i sin velhørm. Ruskind hos læderskrædderen, berusende tørrede frugter og blomster, korender og fuldstændig som at træde ind i en heksehule eller italiensk farmaceut. Møbelpolstring, troldedrik, amaro, små tørrede kirsebær. Eksplosiv på tungen, stamper og danser på gummerne, kinderne og tungens løgsamlinger, fuldstændig afsindig intensitet, der slet ikke får boost af alkohol, rent urteudtræk til snapseproduktion eller kvaksalvereliksirer fra bagenden af en hestevogn. Den vistnok lige frigivet – fuldstændig vild vin, som viser cool nebbiolos muligheder. Vær forberedt på spark.

Pizzaguerra 2013, Colombera & Garella, Lessona 92
Jeg elsker den mintinfuserede røde tranebærjuice. Minder meget om La Prevosturas stil, som smages andetsteds. Flaskelagringstoner og fadlagringsoxidation giver lugt af herreværelset på folkemindesamlingen, vermouth, tørret appelsin, tørret kirsebær, mens tungen krøller af syreattack og stålhård tannin med strejf af våd hund. Smagen minder til gengæld ikke om La Prevostura: her er langt mere rusticitet og landlighed, groft uldstof og dog uendelighed i eftersmagen.

Cascina Cottignano 2012, Colombera & Garella, Bramaterra 94
Te! Ja sgu, te! Sort te med julekrydring, rooibus-te og frugtte. En dysterhed, et mørke, en blanding med helbredende effekt. Sødmefuld tørret kirsebær, ældet nebbiolo, der stadig sparker r.. Voldsomt opbyggende mundfornemmelse, tårner sig op, hæver sig op i mundhulen med bitre urter, tørrede roser, spagnum, men banker samtidigt hårdt i slimhinden og tungen. Kinin, en flaskebørste og et slibelæder, der trækkes gennem munden… og det er fremragende.

Barbacàn og Boffalora importeres af www.vinamore.dk

Colombera & Garella og le Piane importeres af www.winewise.dk og kan nydes på www.terroiristen.dk

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop