Danmarksmesterskabet i blindsmagning 2021

Fotos: alle fotos er taget af Mikkel Juul Hvilshøj

Det var to hold og så 52 andre da Danmarksmesterskabet i blindsmagning, arrangeret af Vinakademiets Thomas Ilkjær og overtegnede, fandt sted i den store gallasal på Axelborg den 12. september. Vinderne fra Hamreklubben og runner-up-holdet The Spanish Connection var allerede efter de 12 vine i hovedkonkurrencen langt foran resten af deltagerne, mens kampen om den sidste finaleplads var noget tættere med fem hold indenfor 10 points afstand og endda kun ét sølle point mellem finaleholdet God Smag og fjerdepladsen fra Wine Factory. De sidste to års mesterskaber lå klart i den lettere ende sammenlignet med de andre års dyster og vi havde derfor besluttet at stramme skruen en smule i år ved blandt andet at indsætte den svære assyrtiko og desuden spille med de svære forvekslingsdruer chenin blanc og barbera, som alle vinsmagere blindt typisk har det vanskeligt med.

Det gav faktisk også en af de lavere gennemsnitscoringsprocenter i mesterskabets historie med sølle 65 point mod sidste års 76,8 og 2019s imponerende 100 point. Resultaterne kan dog ikke helt sammenlignes idet, der i 2020 blev lavet en lille ændring i pointgivningen – det står dog klart, at 65 point ud af 318 mulige point på de 12 vine giver en scoringsprocent på 20,4 og det er meget lavt. Konklusionen er derfor: ja vinene var svære i år, MEN… det gør Hamreklubben og The Spanish Connections resultat endnu mere imponerende, idet de med henholdsvis 138 og 144 havde scoringsprocent på 43,4 og 45,3 efter hovedkonkurrencen og det er de højeste scorer vi nogensinde har set i konkurrencens otteårige historie – begge hold overhalede dermed Rotundens scoringsprocent på 42 fra 2019 og tæller vi finalen med, kravler Hamreklubben endda helt op på 46,5 %

The Spanish Connection lå inden finalen i spidsen med 144 point, mens Hamreklubben havde 138 og det sidste finalehold God Smag havde 102 point. Da vinene i hovedrunden blev afsløret, lød der suk, råb og neeej, yesssss og whaaaaat fra salen. Deltagerne var sendt i ”kælderen” til kaffe under den grundige retteproces, hvor seks dommere regner point på de afleverede besvarelser efter en fast pointnøgle. Der skal rettes 648 stykker papir efter hovedkonkurrencen og i år stod Vinakademiets Thomas Ilkjær, som er en af hovedarrangørerne, selv ved endestationen med ret til indtastning af pointene i det store excel-ark. André Devald, som alle de foregående år var overdommer, døde desværre i januar, alt for tidligt – vi havde derfor besluttet i år at introducere en vandrepokal, opkaldt efter André Devald og givet til låns til vinderne i hans vinentusiastiske navn. Den store højloftede sal, som drives af Tivoli og Nimb, der velvilligt havde lagt faciliteter til konkurrencen, rungede af klapsalver da pokalen blev præsenteret. Salen rungede også af skuffelse og jubel da vinene kom på skærmen. Som forventet var de svedende hold blevet testet til det yderste, men ikke det urimelige, med den græske assyrtiko, chenin blanc, barbera og ikke mindst de to mere typiske, men dog sjældnere smagte vin jaune og rivesaltes.

Det var kendte hold i toppen af feltet, som altid et bevis på at træning lønner sig, men der var også negative overraskelser idet 2019-vinderne fra Rotunden endte helt nede som nr. 31 og det nærmest faste topti-hold Vieilles Vignes endte på den skuffende 29.plads. Oppe i toppen var der et par nye ansigter med Cremant de Danois og Aarhus Hedonisterne og de sikrede sig sammen med 13 andre hold plads i næste års konkurrence, idet vi fra 2020 indførte reglen, at de femten bedste hold har sikret sig plads i konkurrencen året efter. Reglen blev blandt andet indført for at give de dygtige fordel, idet tilmeldingsprocessen nu er slut efter ca. 1 sekund! Da tilmeldingen blev åbnet i januar i år, var der fuldt booket på et splitsekund.

I finalen, hvor holdene skal smage tre ekstra vine, blev der byttet rundt i toppen. Alle tre hold scorede 18 point på Barolo Brunate 1996 fra Marcarini, mens Hamreklubben med syv point på Cabernet Sauvignon Kronos Vineyard 2017 fra Corison kravlede op på nøjagtigt samme point som The Spanish Connection med 145 for derefter at trække fra på den sidste vin, som Hamreklubben faktisk neglede næsten komplet, kun en udeladelse af ”Royal” i producentgættet fjernede holdets sidste gæt fra total perfektion, men under alle omstændigheder havde Hamreklubben finalens eneste korrekte gæt på den fantastiske Tokaji Aszú 6 Putt. 2016 fra Royal Tokaji Company. Jubelen var stor hos Christian Thorsholt Jacobsen, Jonas Munk Christensen og Rasmus Amdi Larsen, mens The Spanish Connection (Jonas Tofterup MW, Hans Werge og Thomas Rydberg) for utrolige tredje gang måtte affinde sig med andenpladsen og God Smag (Mikael Fuglsang, Jonas Hal og Brian Sonne Stage) næsten levede op til sidste års andenplads.

Vil du kende mere til reglerne for Danmarksmesterskabet i blindsmagning kan du besøge www.dmblindsmaging.dk/om-konkurrencen

Hør også de to særafsnit om DM i blindsmagning af podcasten Vin for begyndere vin for begyndere | Radioteket eller find Vin for begyndere, hvor du hører dine podcasts fra.

 

Vinene ved DM 2021

Første halvleg

Felseneck GG 2015, Schäfer-Frölich, Nahe – riesling. Tyskland

Esprit de Chevalier 2015, Domaine de Chevalier, Pessac-Leognan – sauv. blanc og sem. Frankrig

Sonnenberg WB 2018, Weingut Jülg, Pfalz – spätburgunder. Tyskland

Nuits St. Georges 1 er Cru Argillières 2018, Patrice Rion – pinot noir. Frankrig

Castello di Bolgheri 2017, Bolgheri – Cab. Sauv. og merlot. Italien

Vin Jaune 2012, Florent Rouve, Côtes de Jura – savagnin. Frankrig

 Anden halvleg

Assyrtiko 2020, Hatzidakis, Santorini – assyrtiko. Grækenland

Broom Ridge 2019, Alheit Vineyards, Swartland – chenin blanc. Sydafrika

Vigna Cuculo 2017, Cavallotto, Barbera d’Alba Superiore – barbera. Italien

Rosella’s Vineyard 2012, Roar, Santa Lucia Highlands – syrah. USA

Gran Reserva 2014, Contino, Rioja – tempranillo og graciano. Spanien

Rivesaltes 1985, Dr. Parcé, Roussillon – grenache gris. Frankrig

 

Finale

Barolo Brunate 1996, Marcarini, Piemonte – nebbiolo. Italien

Kronos Vineyard 2017, Corison, St. Helena Napa Valley – cabernet sauvignon. USA

Aszú (6 putt) 2016, Royal Tokaji Company, Tokaj – furmint. Ungarn

 

Placeringerne

1. Hamreklubben
2. The Spanish Connection
3. God Smag

4. Wine Factory
5. Aarhus Hedonisterne
6. Les Pampeurs og Sip Happens
8. Cremant de Danois, FSM og Hold 18
11. Kaninens Sele og Rinaldinhos
13. Percarlodrengene
14. Blindsmagerne og Divine
16. De Tre Pinot’er og Team Rebel
18. Jeopardy Bros
19. Fadfyrene
20. á l’appareil
21. Mere Dosage
22. AOC Skanderborg og MI-Vino
24. Boys of Bonnes Mares, Det gode glas og Latinos goes fishing
27. DRC og Vieilles Vignes
29. Aguardente, Rotunden og Vinbaren Vesterbro Torv
32. Grand Crew, Hørning Mad og Vin og KTG & Co
35. Glad og Frisk Vin
36. Trio MAS
37. Team Tannin og Vinbutikken – Hillerød
39. Baroloens helte
40. Svinkeærinder
41. De Hvide Knoer
42. De Tre Muscaterer og Vinmature
44. De gyldne gummer, Ingen Rieslinger i Valsen og Vin er vin, Else
47. Analytikerne
48. La La La
49. AMT
50. Unika Vine
51. Drukholdet
52. Somm\’om
53. Korkproppens trækkerdrenge
54. Vinen i glasset Podcast

Observationer fra årets konkurrence

En kort forklaring til det følgende: konkurrencen giver et bestemt antal point for korrekt gæt på eksempelvis druesort (8 point), land (2 point), appellation (5 point) og producent (6 point) og konkurrencens totalpoint kan derfor variere fra år til år. Derfor omregner vi holdenes point til scoringsprocenter som andelen af totalpointene for at kunne sammenligne fra år til år.

Det er stadig 2019s vilde 31 %, der står som konkurrencens ”nemmeste” år når vi ser på scoringsprocenten og 2021s ligger som én af de laveste nogensinde på 20,4%

Hvad var så årsagen til den lave scoringsprocent? Det var blandt andet, at ingen af vinene havde gennemsnitspointscorer over 8,7. Normalt plejer der at være et par eller tre vine, som scorer over 10 point når vi regner gennemsnittet ud for alle afleverede sedler, men selv de såkaldte ”lette” vine i år var lidt svære.

Som omtalt ovenfor gør det bare Hamreklubben og The Spanish Connections indsats endnu mere imponerende. 43,4 og 45,3% er de højeste scoringsprocenter nogensinde!

Konkurrencens sværeste vin var suverænt assyrtikoen fra Santorini. Thomas Ilkjær og undertegnede debatterede under opsætningen af smagelisten om den var for svær, men det var blandt andet den vin, der gav Hamreklubben førstepladsen. Holdet var som de eneste i stand til negle den! Vi lover at gøre konkurrencen nemmere næste år 😉

Konkurrencens to andre svære vine blev som forventet Rivesalten og den sydafrikanske chenin blanc. Langt de fleste var i Madeira og hvid port for den sydfranske lækkerhed fra 1985, mens gættene på den sydafrikanske chenin blanc befandt et sted mellem chardonnay, grüner veltliner og riesling. Her var Hamreklubben igen totalt tæt på den fulde sandhed, mens Wine Factory, De Tre Pinot’er og Århus Hedonisterne havde fat i druen.

Barberaen var også svær, men her var der faktisk rigtigt mange hold, som gik til korrekte Italien, men gættene svævede typisk omkring sangiovese. Cavallottos barbera var ret mørk og rig, men det lurede blandt andre The Spanish Connection, l’Appareil, God Smag, Les Pampeurs, MI-Vino og Vieilles Vignes.

Konkurrencens nemmeste vin var riojaen, tæt efterfulgt af den hvide bordeaux og vin jaunen. Florinflueret vin bliver grundlæggende kun lavet to steder i verden og pointene afspejler det også. Enten gættede man fino sherry og fik nul point eller også gættede man vin jaune og fik mange point.

Det var til gengæld overraskende at den første vin i konkurrencen ikke gav højere score. Vi havde sat en riesling ind for at give solid start til holdene, men det lod til, at Schäfer-Frölichs højintense og mineralske stil snød en del hold. Riesling plejer at være mesterskabets sikre pointgivende vin, men den scorede kun fjerde højeste point.

Igen i år var der hold, som gik helt ned efter pausen og hold, der vågnede. Suverænt voldsomste tilbagegang havde Rinaldinhos med 61 færre point i anden halvleg i forhold til første halvleg. Vinbutikken Hillerød fulgte med 44 færre point og derefter hele fire hold med 42 færre point: Boys of Bonnes Mares, Latinos goes fishing, Team Rebel og Team Tannin.

De langsomme startere talte Unika Vine med +23, Hamreklubben med +18 og Vin er vin, Else med +14, men ser vi overordnet på første halvleg mod anden halvleg er der især i år slet ingen tvivl om at tungetrætheden satte ind i anden halvleg, idet nærmest alle hold scorede dårligere i anden halvleg.

Der var igen i år hold, som var snublende tæt på den fulde sandhed ved enkelte vine. The Spanish Connection havde næsten fuld score på riojaen, mens Fadfyrene kun var én årgang fra at negle Castello di Bolgheri-vinen fuldstændigt. Rinaldinhos og AOC Skanderborg var kun et forkert slotsgæt fra at negle Pessac-Leognanen fuldstændigt.

Ingen hold klarede konkurrencen i år uden 0-pointsvine. Gæt engang: Hamreklubben og The Spanish Connection var de eneste hold med kun én 0-pointvin, Hamreklubben sjovt nok på rieslingen, mens The Pannish Connection fik 0 for Rivesalten. Unika Vine havde hele syv vine med 0 point, mens Korkproppens Trækkerdrenge og Analytikerne havde seks vine uden point.

Årets suveræne bundskraber blev Vinen i glasset podcast med stakkels 19 point og dermed en scoringsprocent på 6!! Der er plads til kraftig forbedring, hvis det lykkedes podcastholdet at få plads næste år, mens Korkproppens Trækkerdrenge og Somm’om klarede sig en smule bedre med henholdsvis 7,8 og 8,5 i scoringsprocent. Faktisk var det en skræmmende tilbagegang for Korkproppens Trækkerdrenge, der endte helt oppe på en 13.plads sidste år.

DM i blindsmagning kunne ikke finde sted uden kæmpe støtte fra følgende, som samtidig skal have stor TAK:

Nimb i Tivoli
San Pellegrino
Spiegelau

Atomwine
Sigurd Müller Vinhandel
Mr. Ruby
Bichel
Kjær & Sommerfeldt
Oinofilia
Laudrup Vin
Otto Suenson
Erik Sørensen Vin
Jysk Vin
Viniportugal
HJ Hansen Vin
KKwine

Og en række rosværdige støtter og præmiesponsorer
Rotunden
Vintage Keeping
Bageriet Bodenhoff

Alle de frivillige hjælpere til ophældning og dommerfunktionen

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop