Konkurrencen var i år indledt med fire udtagelseskonkurrencer i Aalborg, Århus, Odense og København og sammen med de femten bedste fra sidste års konkurrence var der altså tale om udelukkende kvalificerede hold. På papiret skulle konkurrencen være endnu hårdere end tidligere, hvor feltet blev skabt ved en kombination af de femten bedste plus 39 hold, der var hurtige på tasterne da tilmeldingen blev åbnet. Thomas Ilkjær og jeg var enige om at udtagelsessystemet er langt mere retfærdigt og i øvrigt giver betydeligt flere hold mulighed for at være med i det samlede DM. Udtagelseskonkurrencerne alene rummede 120 tremandshold fra mere eller mindre hele landet.
Inden finalerunden med de bedste hold på scenen havde debutanterne fra Vinea lagt sig i spidsen med 141 point foran The Spanish Connection med 137 og The Three Muscadets med 136. Vineas succes i hovedrunden var skabt på baggrund af solide gæt på Morgonen, Côte Rotien og ikke mindst Chianti Classicoen og Gewurztramineren, men som altid i toppen havde Vinea også kun én vin uden point, den svære australske grenache fra Thistledown. Det Gode Glas og De Tre Pinot’er forsøgte ihærdigt at nå finalen, men i konkurrencens historie er 129 og 125 ikke helt nok og det var det heller ikke her. Tæt på toppen lå også Århusiansk Selskab for Blindsmagning, Det Acceptable Område og Vino Wildcards med henholdsvis 119, 116 og 113.
Efter sidste års lidt strammere skrue havde Thomas Ilkjær og jeg besluttet at sætte flere klassikere ind i hovedkonkurrencen plus at indsætte på papiret og erfaringsmæssigt svære flip-flop-vine som argentinsk malbec, chianti classico og ikke mindst albariño med fad og hypertrendy grenache med meget blid maceration og helklaser. Der var i hovedkonkurrencen 321 point at hente, 407 inklusiv finalevinen og gennemsnitsscoren på 82,1 var da også næsten tyve point højere end sidste års vildt lave pointtal på 65 i gennemsnit. Det samlede antal point er ikke altid det samme og vi plejer derfor at omregne scoren til procenttal for at få et mere retvisende billede og her ligger gennemsnitscoren på 25,6 % og det er mere end 5 procentpoint højere end sidste års resultat. Det kan enten tolkes som at vinene var sværere, men vi vælger faktisk at fortolke at det sådan, at holdene er bedre fordi de nu alle er udtaget og har kvalificeret sig til konkurrencen. Ser vi så på de tre finalehold, ja så lå deres scoringsprocenter på 43,9 for Vinea, 42,7 for The Spanish Connection og 42,4 for The Three Muscadets. Vineas scoringsprocent er dermed den næsthøjeste nogensinde kun overgået af sidste års vindere Hamreklubben, som lå på utrolige 45,3 % Tæller vi finalen med endte vinderne fra The Three Muscadets på 40 %, The Spanish Connection på 39,3 og Vinea på 37,6 % Noget kunne dermed tyde på en sværere finale og det var da også den første vin i finalen på scenen, der fik afgørende betydning for resultatet, hvor de indbyrdes placeringer mellem de tre hold blev vendt helt rundt. Den hvide châteauneuf blev kun gættet af vinderholdet, mens ingen af holdene fik afsløret den klassiske barossa shiraz og både The Spanish Connection og The Three Muscadets scorede godt på den purunge vintage port.
The Three Muscadets fik allerede lagt favoritværdigheden på skuldrene efter udtagelseskonkurrencerne, hvor holdet fra Århus, som dog deltog i Aalborg-konkurrencen, scorede de fire udtagelseskonkurrencers suverænt højeste pointtal. Både Vinea og The Three Muscadets var med i Aalborg-konkurrencen og var som sagt debutanter. Der var endnu flere debutanter blandt de femten, som kvalificerede sig til næste års DM og det tyder stærkt på at der har siddet blindsmagere derude, som ikke tidligere har villet eller kunne deltage. Flere af de gammelkendte og rutinerede hold faldt helt igennem ved årets konkurrence. Først og fremmest sidste års vindere fra Hamreklubben, som endte helt nede på 43. pladsen. Men også tidligere finalister som God Smag og Vieilles Vignes fik smæk i år. Sidstepladsen gik til De Tertiære Musketerer lige bag TeamOfRookies og Die Helden. Her scoringsprocenten nede på 7,5 og det kommer man ikke langt med i den skærpede konkurrence.
Vinderholdet The Three Muscadets, som nu skal til VM i oktober består af danske Ali Amidi, canadiske Janice Wang og slovenske Domen Prešern og de havde inden konkurrencen underspillet deres imponerende semifinaleresultat og så mildest taget overraskede ud da resultatet blev afsløret – på den anden side fornemmede de tydeligt et godt resultat da de fik afsløret den hvide châteaneuf. The Spanish Connection består af Thomas Rydberg, Hans Werge og Jonas Tofterup, mens Vinea består af Erik Gadsbøll, David Andreasen og Daniel Gamborg.
Vil du kende mere til reglerne for Danmarksmesterskabet i blindsmagning kan du besøge www.dmblindsmaging.dk/om-konkurrencen
Vinene til DM 2022
Første halvleg
1. Cuvée Prestige Edizione 44 Extra Brut NV, Ca’del Bosco, Franciacorta. Italien – chardonnay og pinot nero 2. Chardonnay 2018, Ramey Wine Cellars, Russian River Valley, Californien. USA
3. Ribolla gialla 2018, Damijan, Collio, Venezia Giulia. Italien
4. Morgon Corcelette Cailloux 2020, Daniel Bouland, Bourgogne. Frankrig – gamay
5. Cote Rotie La Giroflarie 2018, Patrick Jasmin, Rhône. Frankrig – syrah og viognier
6. Argentino 2019, Catena Zapata, Mendoza. Argentina – malbec Anden halvleg
Anden halvleg
7. Nana 2018, Bodega Attis, Rias Baixas. Spanien – albariño
8. Gewurztraminer Classic 2018, Hugel, Alsace. Frankrig
9. Chianti Classsico Riserva 2018, Castello di Monsanto, Toscana. Italien – sangiovese og canaiolo
10. Château Langoa-Barton 2005, Saint-Julien, Bordeaux. Frankrig – cabernet sauvignon og merlot
11. She’s Electric 2021, Thistledown Wines, McLaren Vale. Australien – grenache
12. Recioto della Valpolicella 2019, Brigaldara, Veneto. Italien – corvina og corvinone
Finale
CHATEAUNEUF-DU-PAPE BLANC 2017, DOMAINE DU VIEUX-TELEGRAPHE. FRANKRIG – CLAIRETTE OG GRENACHE BLANC
SHIRAZ RWT BIN 798 2018, BAROSSA VALLEY, PENFOLDS. AUSTRALIEN
VINTAGE PORT 2019, NIEPOORT. PORTUGAL – TOURIGA FRANCA OG TINTO CAO
Sponsorer ved DM i blindsmagning
Nimb i Tivoli og Riedel
Laudrup Vin Atomwine Bisgaard Vinhandel
Oskar Davidsen Kjær & Sommerfeldt Vitis Vinifera
Mr. Ruby Erik Sørensen Vin
H. J. Hansen Vin Sigurd Müller Vinhandel Vintage Keeping
KK Wine Jysk Vin Vinviden
Vinimondo Bichel Theis Vine
Vinova Vinmonopolet Adriat Vinimport
Vinens Verden Og desuden en kæmpe tak til al frivilligt personale
Resultatet – hold markeret med fed kvalificerede sig til næste års DM
1.The Three Muscadets
2.The Spanish Connection
3. Vinea
4. Det Gode Glas
5. De 3 Pinot’er
6. Aarhusiansk selskab for blindsmagning
7. Det Acceptable Område
8. Vino Wildcards
9. Glad og Frisk Vin
10. Divine
11. Aarhus Hedonisterne
12. A l’appareil
13. Mere Dosage
14. VKA2020
15. Olfactorierne
16. Trio MAS
17. MI-Vino og Wine Factory
19. Hold 18 og Sip Happens
21. Crémant de Danois
22. Blindsmagerne
23. Percarlodrengene
24. Vinlogen
25. Sour Mates
26. FSM
27. Fadfyrene og Team Rebel
29. La La La
30. Team Bio
31. De næsvise fynboer
32. The Last Saignée
33. G-Max-punktet og Team Himmerland
35. The B Wine Team
36. Vieilles Vignes
37. CRU VIN og God Smag
39. Kaninens Sele
40. Den Tørstige Trio og Det’ jy’erne
42. NebbiYOLO
43. Hamreklubben
44. AOC Skanderborg
45. Tokaji og Andrea
46. Emiriti og Skinken (Mindre mink)
47. AOP
48. Savenniéres tak
49. Rinaldinhos
50. The Wannabies
51. Brødrene Vin
52. Die Helden
53. TeamOfRookies
54. De tertiære musketerer
Nogle interessante observationer fra årets konkurrence
Der var 321 point til rådighed i hovedkonkurrencen og det gennemsnitlige scoringsprocent lå på 25,6 – lidt højere end sidste års scoringsprocent. Holdene ER blevet markant bedre i gennemsnit over årene. I 2015 lå procenten på 23.
The Three Muscadets havde en scoringsprocent på 40 totalt, mens Vinea, som lå nummer et efter hovedkonkurrencen gik ind til finalen med den imponerende scoringsprocent på 43,9 – det næsthøjeste nogensinde.
Konkurrencens sidsteplads gik til De Tertiære Musketerer – endda ret suverænt med kun 24 point. Det svarer til en scoringsprocent på 7,5. Det er faktisk 2 procentpoint højere end sidste års laveste score. Tyder det også på bedre hold i år? Måske.
Det var forventet at malbecen, albariñoen og grenachen ville være blandt dagens sværeste. Det var de også. Forbavsende nok især albariñoen, som lå helt nede på groteske 0,8 point i gennemsnit – kun ét hold gættede druesorten og det var ironisk nok Hamreklubben, sidste års vindere, men de endte alligevel helt nede i den tunge ende af feltet. Vinen havde fad og var sat ind for at narre holdene og skille får fra bukke, men det overraskede at den var SÅ svær. Holdene gættede typisk chenin blanc fra Savennieres, men der var gæt på chardonnay, viognier, sauvignon blanc og roussanne. Lidt bedre gik det med malbecen med gennemsnitsscoren 2,5 og grenachen med 3,1. Kun et hold neglede grenachen med oprindelse, Sour Mates. Malbecen blev oftest tolket som napa cab eller barossa shiraz, mens den lyse, infuserede grenache blev tolket som pinot noir, gamay eller… ja grenache, men bare i forkert land og sted.
De forventede topscorer eller ”nemmeste” vine var som forventet gewurztramineren, reciotoen og den amerikanske chardonnay. Decideret nemme var de dog ikke, hvis man kigger på gennemsnitsscoren, der ligger på 10,9, 10,4 og 10,2 og det er meget lavere end de historisk rigtig nemme druer og vine, som har været med i konkurrencen. Sjovt nok var det chianti classicoen, som havde lavest 0-point-scorer, kun et hold fik 0 point på den.
Ingen hold gættede en 100 % korrekt i år, men flere havde faktisk præcis gæt på producenter som Hugel ved gewurztramineren, Ca del Bosco ved franciacortaen, i øvrigt gættet af The Spanish Connection, som havde konkurrencens højeste score på én vin her med 28 point eller 93 % af totalscoren sammen med Det Gode Glas, der også fik 28 point. Næsthøjeste score på én vin havde De Næsvise Fynboer, som åbenbart er dygtige til chianti classico, idet de scorede 25 point eller 83 % og derudover ikke rigtigt ramte noget.
Der var også i år hold, som kom stærkt igen efter en pauver første halvleg eller gik helt ned i anden halvleg efter en god første halvleg. Værst gik det ud over Vieilles Vignes, der scorede vilde 68 færre point i anden halvleg end i første halvleg. The Spanish Connection og The B Wine Team scorede henholdsvis 53 og 41 point færre i anden runde. Det var dermed en helt afsindig god første halvleg af The Spanish Connection, som sikrede dem pladsen i finalen. Langt de fleste hold havde værre anden halvleg end første halvleg og det helt som det plejer.
Der var dog også hold, som gik frem i anden runde. Bedst gik det NebbiYOLO, som gik frem med 38 point efter en skidt første runde. AOC Skanderborg gik frem med 34 og Hold 18, som vandt for to år siden, gik frem med 33 point.
Flere hold undgik helt 0 point – både Glad og Frisk Vin, Hamreklubben og Hold 18 kom gennem dagen uden missere, mens nogle af topholdene faktisk havde forbløffende mange vine med 0 point. The Three Muscadets havde eksempelvis tre, mens The Spanish Connection havde to og Vinea kun én. Tre hold havde fem vine uden et eneste point; The Wannabies, TeamOfRookies og Team Himmerland og lagde sig naturligt nok i bunden af feltet.
Log ind eller Tilmeld dig
Ved køb af medlemskab får du adgang til hele René Langdahls vinunivers med artikler, vinanbefalinger, stil spørgsmål direkte til René, adgang til eksklusive smagninger og meget mere. Tilmeld dig nu – klik her