SOMMERVIN NU!

SOMMERVIN NU!

Hvad er en sommervin? Skal den forfriske mundhulen i varmen? Skal den ledsage branket kød fra grillen? Skal den bære spæde sommergrønsager og krydderurter på en sky af syre? Skal den bare slukke tørsten? Der er ikke én sommervintype og jeg nægter at lade være med at drikke barolo bare fordi det bliver varmere eller undlade nydelse af Napa-cab bare fordi kutymen siger at den slags skal man drikke i mørke og kulde og depressive omstændigheder.

Rosé er sommerdrikken over dem alle – det siger salgstallene og det kan der være alle mulige gode forklaringer på, men som champagne efterhånden er en helårsdrik, heldigvis, er rosé også ved at blive en helårsdrik og det får også klapsalver fra mine hænder. Jeg giver dog ikke køb på kvaliteten – jeg vil stadig have karakter, personlighed, intensitet og længde i min sommervin, uanset om det er grenache som rosé, riesling med restsukker eller moscatel med bobler og der skal heller ikke kun være halsbrand og kvabset krop eller banalt pjaskeri i rødvinen.

Jeg har hen over de seneste to måneder samlet en flok perler. Vin som har ramt mit lystcenter, vin, der kan bruges i sommerperioden, som råber ”drik mig for helvede”, vin, der bider, vin, der stiller krav, vin, der læsker, vin, der frisker, vin, der imponerer mig og bestormer smagsløgene og først og fremmest vin, der har så meget karakter, at de stikker ud fra mængden. Her er ganske enkelt tale om en flok personlige favoritter, hjertebørn! Og bliv nu ikke bange for særhed, abstrakt vinkunst, mystisk musikalitet og away-from-mainstream – udvid dit vinbillede – her er oversete vintyper, som fortjener et bredere publikum, men der er også vinøse stadionrockere med kæmpefanskarer. Skynd dig – de kan være udsolgte. ALLE er anbefalinger, men læs grundigt og find din stil.

Cerasuolo d’Abruzzo 2020, Tiberio, Abruzzo. Italien
Vi lægger ud med “ægte” rosé eller rosato. Efter tidens provence-styrede tone, så er det her nok lys rødvin, men under alle omstændigheder har det mange gange mere personlighed end nærmest al provence-rosé. Bragende kirsebær, dybt pink, stenet ferskenskal, hindbær med lavendel, tanninbid og faktisk lidt wrouff fra montepulciano-frugten, som er tidligt plukket og macereret kortvarigt. Server lige den her til veninderne. Det må være den slags vin de tørstige romerske hære drak.
Cerasuolo d’Abruzzo | Cru Vin

85.45 Beaujolais-Villages 2018, Domaine de Mont Joly. Frankrig
Jeg aner ikke, hvorfor den hedder 85.45, men her smager du gamay, der rocker som U2. Basse-beaujolais, afstilket, kun baseret på saften fra strutmodne gamaydruer, urkraft, moden, sødlig, men frisk, mildt fadkrydret, afsindig kirsebærsødme og struktur som en chateauneuf-du-pape, der hellere vil være bourgogne og det giver beaujolais. Stokkene er op mod 100 år. Genial til mellemøstligt krydret grillet lam.
https://coolwines.dk/collections/mont-joly/products/18-beaujolais-villages-85-45-mont-joly

Riesling Appenheim Kalkstein 2019, Knewitz, Rheinhessen. Tyskland
Jeg beklager referencen, men det smager som Keller! Kalkstensriesling af bedste skuffe. Ild og hvid klippe i munden, men tekstur som egyptisk bomuld. Mundvandsdrivende syre, grenet og fuld af lime og splintrende sprød pære. Røget, gnistrende elektrisk smag, kalkpulver i syren, hyperintens, men frisker som en halspastil med mentol. Alsace-tyngde, men tysk frische. Alt med citron virker her.
https://coolwines.dk/collections/knewitz-1/products/19-riesling-trocken-kalkstein-appenheim-knewitz-rheinhessen

Eixe 2019, Peixes/Fedellos do Couto, (Ribeira Sacra). Spanien
Ja jeg skriver området i parentes for Fedellos do Couto holder sig udenfor appellationskonservatismen. Du får også tænkerens vin her, vin med indbygget angstprovokation for smalsporede vindrikkere, men samtidig umanerligt høj saftighed. Og tro nu ikke at merenzao-, brancellao- og mouraton-druerne kun er banal natursaftighed. Det her brager af lys tranebær, berliner weisse, sour, stilkbitterhed og brændende mineralitet, men der INGEN spor af VA eller hestesved.
https://www.parcelle.dk/collections/fedellos-do-couto/products/peixes-eixe-2019

Villoes/Azores Wine Company, Madeirense. Portugal
Ultrasjælden drue, som vi ikke kender ophavet til, her dyrket på Porto Santo 50 km nordøst for Madeira. Absurd salt vin – man smager nærmest citrusfrugter badet i havvand OG DET ER GODT. Harpiksnoter, citronolie, afpillet som en palomino fino, men sært bred alligevel. Fremragende vin, brændende intensitet, men grotesk vindbåren samtidig. SKAAAAAALDYYYYYYYYR på grill eller friture.
https://www.parcelle.dk/collections/azorerne/products/vinhos-profetas-e-villoes-caracol-dos-profetas-2021

Bourgogne Aligoté 2020, René Lequin-Colin. Frankrig
Beklager, udsolgt. Tag lige chancen og kontakt forhandleren alligevel. Måske kan du hive en flaske ud af ham. Top aligoté, syltet skorzonerrod, fløde-pære-kærnemælk med citron. Saltet pomelo, ret markant smørsyre, men meget mere sprød end chardonnay. Typisk i den nye genoptagede aligotéstil på dorée-varianten. Sippe, sippe… slurp. Og tjek lige om du kan vride en flaske Chassagne-Montrachet Les Caillerets 2019 ud af den flinke mand. Så snakker vi stor hvid bourgogne fra en alt for overset producent med diamantstøv på vaniljepære og montrachet-smerte.
https://www.cappa.dk/shop/16-frankrig/

Ninja de las Uvas 2020, Julia Casado, Bullas. Spanien
Garnacha på udebane i monastrell-land, men Julia Casado, der tidligere strøg sin cello, er ligeglad og laver vildt tiltrækkende garnacha fra 700 meters højde i kalkstensjord. Fuld af lavendel, halmballer på gulvet i hestestalden, senga-sengana-suppe, varme og kulde på samme tid, friskhed og styrke. Ligefrem og komplet usvovlet vin, som egner sig til beaujolais-temperatur, ned på 12 grader sgu!
https://hvaddrikkermantil.dk/vin/ninja-de-las-uves-2020-julia-casado-do-bullas-spanien/

Brunello di Montalcino 2017, Le Chiuse. Italien
Gu kan man så drikke brunello om sommeren! Klassisk, naturligt beslægtet med Biondi-Santi, både familiært og stilistisk, Simonetta Valiani er niece til Franco Biondi-Santi og markerne blev indtil 1990 brugt til Il Greppo Riserva. Sammen med sønnen Lorenzo er det som om hun har forfinet stilen, gjort den mere “rød”. Medicinsk, campari, tranebær, komplet, cool, men varm, varm, men cool. Og så er den ..🥴til at betale efter tidens standard for top-brunello. Du taste på telefonen for importøren sælger ikke på nettet.
https://www.smv.dk/

Pinot Blanc Pensée 2020, Amelie & Charles Sparr, Alsace. Frankrig
Stop nu den evige jammer over asparges og vanskeligheder i sammensætningen med vin. Vin med intensitet, bredde og batterisyre virker. Muscat, silvaner, riesling, kerner, og her klasse-pinot-blanc fra bio-parret Amélie og Charles Sparr. Specielt grillede asparges og krydderolie med kørvel, koriander, merian og purløg direkte fra haven virker. Æble-pæremos, nærmest chardonnay-grandeur, men riesling-friskhed og så blomsterrigdom a la muscat.
https://www.smv.dk/

Morgon Javernières 2020, J. P. Brun. Frankrig
En frugtbombe med bid. Bojo uden stilke og macereret efter bourgognemetode, Skovbær, jordbær, blandet Rynkeby, men nærmest samme finesse som en ædel pomerol. Tungen krøller dog af syren, falder til ro igen badet i frugtsødme, granitstøvet rejser sig i eftersmagen. Mesterlig morgon igen igen…
https://www.manstedwine.dk/products/morgon-cote-du-py-javernieres-2020/

Aciano 2019, Alvar de Dios, (Toro) Vino de Tierra Castilla y Léon. Spanien
Alvar rækker tunge ad både Toro og tempranillo. Altså normalbilledet af Toro og tempranillo for han er på en mission. Han vil vise, hvad Toro og tempranillo var engang. Helklaser, ældgammelt plantemateriale, 2,5 måneders maceration og så får man vild vin, vildmandsvin, stald, fermenteret te, tranebær, lys kaffe, violer i himlen, syren og lilje, abebur og tørret kød med vermouth i eftersmagen. Sindssyg intensitet uden tyngde. https://hvaddrikkermantil.dk/vin/aciano-2019-alvar-de-dios-toro-spanien/

Finca Sandoval 2020, Finca Sandoval, Manchuela. Spanien
Nærmest en provokation mod côte rotie! Skal man virkelig til det centrale Spanien og finde en old school côte rotie? Nej selvfølgelig ikke, men det smager af kødelig syrah, cool røgelse, komplet Piedrasassi-style, fritænkervin, det vil sige helklasebaseret og fokuseret på røde, men røgede bær. Den er mindst lige så god som 2019eren. Lokal bobal-drue frisker og krydrer og giver bitter genstridighed. Giv mig lam, lam, lam… NU!
https://www.jyskvin.dk/finca-sandoval-2020-3133336

Muscat Zellenberg 2019, Jean Huttard, Alsace. Frankrig
Du bliver nødt til at skrive eller ringe til bourgogne-buddhaen hos wineinvein. Han sælger ikke fra webshop. Huttard er postmoderne alsace, men på en måde også alsace som i gamle dage. Han kan alle druerne, men muscat rammer bare mit sommerhjerte. Fuld af moskus, kornet pære, skumbad, den prikker af kulsyre, frisker, danser elegant på tungen med forbløffende syre for en muscat fra Alsace og har pelargonier i eftersmagen. Humlebien flyver virkelig her!
https://www.wineinvein.com/

Galichets 2015, Domaine de la Chevalerie, Bourgueil. Frankrig
Nej, det er ikke Bourgogne eller Bordeaux. Det er Loire og vi snakker ren cabernet franc fra gamle stokke i kalkrig jord. Dyb solbær, pomerolfedme, men coolness a la Galicien. Stegeskorpe på oksebøf, solbærbusk og cedertræ med muskler og sener, men den holder sig i rank stil – det SKAL bourgueil være. Hvis man vil smage moden cabernet franc har Vinova også en 2011 med mere vindbøjelig statur, træblyant, hyldebær og pinot-struktur. Køl dem ned og drik til charcuterie.
https://vinova.dk/vin/domaine-de-la-chevalerie-franco-de-porc-2020-kopier/

Grüner Veltliner 2021, Domæne Gobelsburg, Kamptal. Østrig
Absurd høj kvalitet til prisen. Splintrende sprød GV med røgelse, agurk og limesaft i kærnemælk. Positivt skarp og utrolig præcision for en grüner til 70 kroner. Den har pomelo, pæreskind og diamanter i eftersmagen. Jeg har hørt den er udsolgt – tjek lige en ekstra gang. Overvej i stedet et trade-up til Renner 2019, en grüner med krudtet reduktion, doser af hvid peber og betydeligt mere olieret viskositet med fed, champagneagtig bærmesmag og ild i munden. Grill fede fisk til den for pokker.
https://bichel.dk/kamptal-gruner-veltliner-2021-domaene-gobelsburg

Miles Cinsault 2019, Pedro Parra, Itata. Chile
En anakronisme, et kontrapunktisk bevis på Chiles muligheder og et visitkort, der for alvor sætter jordbundsmennesket Pedro Parra, som har hjulpet så mange andre vinhuse i verden, frem på podiet som vinkunstner. Arbejdsdruen cinsault gjort til terroir-vin. Cool, sart, lys, tyttebær og hindbær, urtede krydderier, den blideste tannin, saftighed på månen o gen eftersmag, der næsten minder om Arnoux-Lachaux’ bourgogner, men så alligevel flyver til mere Sierra de Gredos-stil og så alligevel er mapuche-chilensk og områdetro.
https://www.parcelle.dk/products/pedro-parra-miles-cinsault-2019?_pos=1&_sid=64cf9aa5b&_ss=r

Malbec Sobre Suelos Calcáreo 2018, Riccitelli, Valle de Uco. Argentina
Okay, her er den ultimative oksedrengs-grillvin. Malbec lagret på beton og gamle fade, højtliggende vinmarker og ret tidlig høst efter argentinsk skala. Sort, men rød, toastet, brutal, kraft og saft, kalkstenstannin, men en hel del af den og eftersmag med muskler, men IKKE brændende alkohol. Op på ilden med en tomahawk. Betydeligt mere medicinsk og trendy krydret end slik-fad-stilen fra Mendoza.
Riccitelli, Gualtallary, Malbec – kirsebær og lilla nuancer (hustedvin.dk)

GY 2020, Michelini y Mufatto, Gualtallary. Argentina
Nu bliver det alvor! Samfermenteret malbec og cabernet franc fra forskellige højder i Gualtallary og lagret i brugte barriques. Tydelig Loire-indflydelse med madagaskarpeber, solbær og grannål, endda enebær. Peber og urter, krydret og med markant cool syre, faktisk udtalt syre og optræder simpelthen som vin, der vil have pølse! Tørret pølse, fermenterede kødprodukter fra sydeuropæiske klippehuler og katakomber.
https://www.atomwine.dk/pi/2020-Michelini-i-Mufatto-%22GY%22-ETIKET_11628240_439190.aspx

La Riva Manzanilla Fina, Bodegas de la Riva, Jerez. Spanien
Kom så gut’inder og gutter! I skal drikke manzanilla i sommervarmen. Intet er større end kølig seriøs manzanilla med friterede sager fra havet og karamelliseret citron. Bodegas de la Riva laver noget af det bedste pt og én af de fineste lige nu på det danske marked. Florinflueret, gæret, grøn olivenlage, noritang, citroner og terpentin – det er sådan det skal være. Fremragende intensitet og længde. Drik den endelig ikke for kold, ellers mister du helt dens dybder. Kan du lokke en flaske eller tre ud af importøren af husets mønsterbryder og stilskaber, den uforstærkede ”sherry”, som man og huset kalder for ”vino de pasto” 2019. Semitørrede druer, presset, mosten på brugte fino-fade uden top-op og lagring under et tyndt lag flor i ca. halvandet år. Det er ubetinget det største vino de pasto jeg har smagt, bedre end 2017eren, som jeg smagte for et par år siden. Afpillet, benet, støvende tørt, jumbooliven, gær, citronskalsbagside, viskositet som en gammel champagne og muligvis indirekte årsag til at sherry-konsortiet nu har tilladt uforstærket fino som sherry.
https://ottosuenson.dk/bodegas-de-la-riva-sl-manzanilla-fina-miraflores-baja-mg-nv-163621

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop