Pommard i præmieklassen

Côtes de Beaune kan også noget med pinot noir! Bortset fra enkelte højt profilerede og, kunne man kalde dem, historiske domæner med marker i de Aloxe-Corton, Pommard og Volnay, får rødvin fra den sydlige halvdel af Côte d’Or ikke den opmærksomhed, som den fortjener. Og jeg mærker det dybt i kroppen… selv ved sammenkomster med bourgogne-entusiaster, bredt funderede og lokalpatriotiske pinot-nørder, bliver jeg skoset og gjort nar ad, når en Pommard Rugiens eller Volnay Clos des Chênes kommer på bordet i sammenhæng med Bonnes-Mares og Grands-Échézeaux. Jeg krymper, skrumper ind og bliver en lille rødhåret dreng, der blev drillet i skolen… MEN … fat det! Pommard, Volnay… de kan blive lige så ædle som de fine ”herrer” i nord. Og jeg vil påstå at en stor Rugiens kunne placeres uden problemer i duel mod Mazoyères-Chambertin og Clos des Ducs mod Musigny. Og det er ikke engang efter devisen: ”hvad er højest? Et tordenskrald eller Rundetårn? Umuligt at afgøre!” Må jeg være fri – det kan sagtens afgøres.

En af Pommards ”nye” topproducenter i min årbog for 2017 er Violot-Guillemard, der generelt står for chambertin-agtig mørke og ulmende kraft. For nylig gennemsmagte jeg lidt af sortimentet fra den moustache-besmykkede Thierry Violot-Guillemard, der har nogle af Pommards ældste vinstokke. Hans knortekæppe i Rugiens er 65 år, i Clos de Derrière Saint-Jean over 70 år, men det er ikke den eneste årsag til mørk farve. 5-6 dages præ-maceration gennemføres gerne og gæringen foregår ved relativt høj temperatur – resultatet er ikke frugtyppig bourgogne, slet ikke moderne, selvom et pænt skud nyt træ som regel danner bastone i Thierry Violot-Guillemards vine.

Pommard 2012 er tætpakket med julekrydderi og cedertræ, bark, håndværkerhænder og Kongen af Danmark med antydning af champignonavl. Hans 0,7 ha i 1er Cru La Platière med stokke fra 1936 har i 2011 og 2012 givet to fornemme flasker med henholdsvis urtet kirsebær, tranebær, old-school-profil, røgelse og klassisk fadkælderlugt OG lakridset lugt, engelsk lakrids, kulsyreprikkeri og sodet fad med grønkrydret tranebæressens i 2012eren. Rugiens i samme årgange er et tydeligt trin op. Violot-Guillemard understøtter forfremmelsen af Rugiens til grand cru – hans parcel ligger i bunden af Rugiens-Haut og den har skabt en træ-aromatisk lugt i 11eren, kafferistet, lige vel snedkerdomineret aroma og elegant smagsprofil, mens 12eren er betydeligt mere koncentreret – ja faktisk så voldsom at jeg blindt kunne have kastet den til Côte-Rotie; fuld af viol og trompetlilje, røgelse, salami og tør elefant-puha med fremragende smagsdybde, fedme uden tyngde og farlig drikfældighed. Det er dog hans monopolmark Clos de Derrière Saint-Jean lige foran domænet, der tager laurbærerne. Transparent og højaromatisk, nærmest volnay’sk med lys frugtighed, friskhed og spændstighed, mens smagen har antydet helklase-stil med salt og barket bid i den anden ende af vægtstangen end der hvor 14er-syren ellers lægger tryk på. Fremragende rød bourgogne.

euwinetours.com er dansk importør og har bredt sortiment, også fra de seneste topår som eksvis. 2015.

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop