De 3 Pinot’er vandt DM i blindsmagning

Der stod fem hold på scenen til finalen den 26. maj på Axelborg. Delvist nye hold – hold, som vi ikke har set fremme før, men alle holdene har tidligere deltaget i Det Åbne Danmarksmesterskab i Blindsmagning. Finalen tæller efter sidste års ændring af turneringsset-up fem hold, som findes efter kvalifikation fra dagens hovedrunde og mellemrunde. De tre bedste hold i hovedrunden med 12 vine går direkte i finalen og de sidste to hold findes ved mellemrunden, hvor de seks bedste hold fra hovedrunden, som ikke allerede var kvalificeret kæmper om de to pladser med 3 nye vine. Samtidig er der kamp for at sikre sig plads ved næste års DM og undgå at skulle gennem kvalifikationsrunderne i Odense, Århus eller København. Efter de fire finalevine, hvor det dårligst scorende hold ved hver vin pilles ud var De 3 Pinot’er med Anders Kokholm Christiansen, Jacques Christiansen og Jacob Petersen altså bedst og kunne løfte André Devalds Mindepokal som tegn på sejren.

DM i blindsmagning er arrangeret af Thomas Ilkjær og René Langdahl og er i det nye set-up udviklet af Peter Holst og Tom Finlayson.

Vinderholdet består af Anders Kokholm Christiansen, Jacques Christiansen og Jacob Petersen. De to sidstnævnte arbejder ikke i vinbranchen, mens Anders K. Christiansen har gjort det i 25 år og pt. er hos Husted Vin. De betegner først og fremmest sig selv som gode venner og dernæst en slags vinklub. ”Vi har ikke som sådan en taktik, men vi prøver ret hurtigt at melde ud, hvad vi meget konkret tror, vi har i glasset. Jeg er vel at betegne som holdkaptajn og træffer indimellem den endelige beslutning, hvis der er behov for det.” udtaler Anders K. Christiansen. ”I år følte vi os ret sikre på bl.a. Riesling Kabinett, Arbois Poulsard, Bordeaux’en og Châteauneuf i hovedrunden. Og så var vi ret sikre på Champagnen, Rioja og ikke mindst Madeira i finalen. Vi havde generelt en bedre mavefornemmelse omkring vores gæt, end vi normalt har.” Det var femte gang, at holdet deltog i finalen, så der er blevet trænet en del gennem årene. ”Jeg tror, vi har en fordel af vores trænings-setup, som er en kopi af turnerings-setuppet. Vi bruger omkring 250,- pr. flaske for at matche niveauet fra turneringen og serverer dem helt blindt med 10 min. til at afgive svar. Så vi har smagt i omegnen af 70-80 vine i år på præcis samme måde, som vi smager dem til turneringen”, siger Anders K. Christiansen.

Fotos er taget af Flemming Gernyx

Se video af konkurrencen her

Finalescenen på Nimb/Axelborg talte De 3 Pinot’er, Grand Crew, Århusiansk Selskab for Blindsmagere, Sneaky Blinders og The Three Muscadets. De havde kæmpet sig vej til finalen gennem hovedrundens vine, som var:

 

  1. Sonnenberg Kabinett 2021, Weinmanufaktur Petershof, Mosel. Tyskland – riesling (VINEA)
  2. Etna Bianco 2022, Pietrarizzo, Tornatore, Sicilien. Italien – carricante og cataratto (THE WINE COMPANY)
  3. Rocca de Piro 2019, Ar.Pe.Pe., Valtellina Superiore, Lombardiet. Italien – nebbiolo (TERROIRISTEN)
  4. Bramare Malbec 2020, Viña Cobos, Lujan de Cuyo, Mendoza. Argentina – malbec (PHILIPSON WINE)
  5. Châteaneuf-du-Pape 2020, A. Brunel, Rhône. Frankrig – grenache noir, mourvedre (HANS JUST)
  6. Amarone della Valpolicella Classico 2019, Speri, Veneto. Italien – corvina, rondinella (HANS JUST)

 

  1. Reserva de la Familia Gran Reserva 2018, Juvé e Camps, Cava, Catalonien. Spanien – xarel·lo, macabeo (H.J. HANSEN)
  2. Pfingstberg Grand Cru 2020, Francois Schmitt, Alsace. Frankrig – gewurztraminer (VICTORIA VINE)
  3. Arbois 2018, Domaine des Bodines, Jura. Frankrig – poulsard (KRONE VIN)
  4. Pinot Noir 2022, Mount Edward, Central Otago, Otago. New Zealand – pinot noir (LAUDRUP)
  5. Château Grand-Puy-Lacoste 2012, Pauillac. Frankrig – cabernet sauvignon, merlot (SIGURD MÜLLER)
  6. Aszú 5 puttonyos 2014, Oremus, Tokaj, Zemplen. Ungarn – furmint, harslevelü (SIGURD MÜLLER)

Efter hovedrunden lå forrige års vindere og sidste års nr. 2 The Three Muscadets i spidsen med 152 point foran De 3 Pinot’er med 141 og Grand Crew og Århusiansk Selskab for Blindsmagere begge med 124 point, men Grand Crew gik direkte videre på reglen om bedste score på første vin. Århusiansk Selskab for Blindsmagere måtte ud i mellemrunden, hvor pointene nulstilles og kvalificerede sig heldigvis til finalen sammen med Sneaky Blinders.

Mellemrundens vine var:

  1. Riesling Roches 2022, Zind-Humbrecht, Alsace. Frankrig – riesling (ERIK SØRENSEN VIN)
  2. Hermitage 2019, Yann Chave, Rhône. Frankrig – syrah (VINENS VERDEN)
  3. Zinfandel Kirschenmann 2021, Turley Wine Cellars, Lodi, Californien. USA – zinfandel (KK WINE)

 

Finalens 4 vine skar et hold fra ad gangen. Finalen kører efter last-man-standing-princip og holdenes point nulstilles efter hver runde. De 3 direkte kvalificerede hold har dog bonuspoint med ind i finalen, henholdsvis 3, 2 og 1 point for at belønne deres fornemme resultat fra hovedrunden. Finalens vine var:

 

  1. Blanc de Noirs NV, Gaston Collard, Champagne. Frankrig – pinot noir (CHAMPAGNESHOPPEN)
  2. Spitzerberg Oberer Roterd 1ÖTW 2021, Dorli Muhr, Carnuntum, Niederösterreich. Østrig – blaufränkisch (VICTORIA VINE)
  3. Gran Reserva 890 2010, La Rioja Alta, Rioja, La Rioja. Spanien – tempranillo, mazuelo (THEIS VINE)
  4. Verdelho Frasqueira 1989, d’Oliveira, Madeira, Terras Madeirenses. Portugal – verdelho (SIGURD MÜLLER)

Allerede ved første vin i finalen forsvandt forhåndsfavoritterne The Three Muscadets da de som det eneste hold ikke gættede pinot noir som hoveddrue på champagnen. Finalens anden vin, østrigsk blaufränkisch, var som forventet meget svær og ingen af holdene gættede vinen. Det blev derfor bonuspointene fra hovedrunden, som blev afgørende og Sneaky Blinders røg ud. Tredje vin i finalen var til gengæld sat ind som en ultraklassiker og den blev også gættet så godt, at vi skulle ud i de helt små detaljer for at finde de to bedste hold. Århusiansk Selskab for Blindsmagere havde ikke gættet Gran Reserva på vinen, men havde styr på område, region, land, druer – og måtte altså forlade finalen. Tilbage stod Grand Crew og De 3 Pinot’er, som skulle kæmpe om sidste vin. Her havde arrangørerne sat en klassisk flip-flop-vin ind. Enten gætter man korrekt på madeira eller også tænker man tawny port… sådan plejer det at være… og sådan blev det også. Grand Crew gættede 30 års tawny, mens De 3 Pinot’er korrekt gættede madeira. De 3 Pinot’er sprang op og jublede. De skal nu til VM i Frankrig. Tillykke til De 3 Pinot’er.

Se video fra konkurrencen her

 

Sponsorer ved DM i blindsmagning 2024

NIMB       Riedel      H. J. Hansen      Hans Just   Victoria Vine

Theis Vine     Mr. Ruby       Lalou Vinbar             San Pellegrino            Vintage Keeping

Rotunden         Vinea    The Wine Company       Vinens Verden           Sigurd Müller Vinhandel                   

Erik Sørensen Vinhandel           Krone Vin                Laudrup Vin                     Philipson Wine                                   

Champagneshoppen               Terroiristen           KK Wine                               Vin for begyndere Podcast

Atomwine       Viniportugal   Holte Vinlager              Adriat Vinimport         Domaine Brandis

 

Den dybere analyse

Der var 255 point til rådighed i hovedrunden og The Three Muscadets scorede 152 point. Det svarer til en scoringsprocent på 59,6 og det er den højeste scoringsprocent vi nogensinde har set. Sidste års vindere The Spanish Connection havde en scoringsprocent på 59 da de gik videre til sidste års finale. De 3 Pinot’er gik i finalen med 141 point og det svarer til en imponerende scoringsprocent på 55,3.

Den gennemsnitlige scoringsprocent lå i år på 37,5 og det er faktisk et halvt procentpoint over sidste års gennemsnit på 37 % – det kan være tegn på to ting: enten er holdene endnu skarpere, dygtigere eller også har vinene været lidt nemmere i år. Vi arrangører hælder dog til den første forklaring fordi holdene nu er udvalgt gennem kvalifikation.

Konkurrencens suverænt sværeste vin var den sicilianske carricante fra Etna. Det var forventet, men dog ikke på det niveau. Gennemsnitscoren for den vin var 1 sølle point. Det var til gengæld en stor overraskelse for os, at hovedrundens næst sværeste vin var Amarone med 4 point

Hovedrundens nemmeste vin var den tyske kabinett. Vin nr. 1 skulle give selvsikkerhed til holdene og det gjorde den. Her blev der gennemsnitligt scoret 15,2 point og kun to hold gættede ikke tysk riesling med restsødme; Vinbasserne og Primeur Grand Crew. Hovedrundens næst nemmeste vin var den klassiske Pauillac, hvor gennemsnitscoren lå på 11,6. Hovedrundens andre nemme vine var gewurztramineren og ret overraskende poulsard fra Jura, hvor vi ellers forventede lidt større forvirring over den lyse farve og det oxidative præg, men holdene lod sig ikke narre.

Igen i år var der rigtigt mange fulde pointscorer. Efter vi har droppet producentgættet, som nærmest aldrig nogensinde blev gættet, er det nu muligt at få fuld score. Den tyske kabinett blev gættet af mange hold, mens syv hold var 2 point fra max på Chateauneuf’en, to hold var 2 point fra max på amaronen og hele 12 hold var 2 point fra max på pauillac’en. Til gengæld fik de senere vindere fra De 3 Pinot’er max point som det eneste hold på cavaen, som ellers var ekstremt svær.

Vinbasserne havde dagens suverænt dårligste performance med sølle 27 point. Det svarer til en scoringsprocent på 10,6 og så lav score har vi ikke set i årevis. Lidt bedre, men stadig i bunden lå Tosset Med Sport, som ellers suverænt vandt semifinalen i Århus og lidt over dem sidste års finalist Trio MAS og Drueletten.

Som altid så vi hold, der gik ned efter 1. halvleg Gamle Mænd i Sure Flasker og God Hejs scorede 39 og 34 point færre i 2. halvleg end deres performance i 1. halvleg. Omvendt var der også hold, som tog sig gevaldigt sammen og klarede sig langt bedre i 2. halvleg. Wine Factory scorede hele 63 point bedre i 2. halvleg end deres score i 1. halvleg.

Mellemrundens 3 vine var også vanskelige for mange. Nemmest var dog zinfandelen med en gennemsnitscore på 9,5. Højst overraskende var rieslingen svær. Mellemrundens samlede højeste score blev leveret af Vieilles Vignes og Top Taste med hele 34 point og de sikrede sig da også direkte kvalifikation til næste års Danmarksmesterskab. Begge hold var i øvrigt også nogle af de meget få hold, som helt undgik 0 point score.

Ved køb af medlemskab får du adgang til hele René Langdahls vinunivers med artikler, vinanbefalinger, stil spørgsmål direkte til René, adgang til eksklusive smagninger og meget mere. Tilmeld dig nu – klik her

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til Shop